Zlatý vrch

, Tel.: +420 487 762 356, luzhory@nature.cz
/Příroda - 




Stěna Zlatého vrchu je přírodní památkou od roku 1964. Ačkoliv je mohutnější, je méně známá než 10 km vzdálená Panská skála u Srbské Kamenice, kterou proslavil film Pyšná princezna.

Lomy čedičových sloupců tu bývaly kolem roku 1870 dva – Stříbrný a Zlatý. Stály asi 200 m od sebe a místní domorodci jim odedávna říkali Malý a Velký Fischberg (Rybí kopec). Kolem většího z nich prochází od roku 2002 naučná stezka Okolím Studence. Skalnatý vrchol a suťové svahy kryje téměř 120 let starý řídký bukový les s příměsí klenu, jasanu a ojediněle dubu, který nepravidelně navštěvují kamzíci.

U silničky mezi Zlatým vrchem a kopcem Javorek stojí kamenný pomník. Připomíná bitvu pruského a rakouského vojska u Lísky za sedmileté války. Těžké boje tu probíhaly mezi 18. a 21. červencem 1757. Pomník nechal postavit vysloužilý důstojník Eduard Lehman z Chřibské, odhalen byl 19. srpna 1906. Sedmiletou válku v blízkém okolí připomínají také pomníky u Studeného a dřevěný kříž v sedle U Křížového buku.

Poprvé byl Zlatý a Stříbrný vrch chráněn v roce 1940 podle říšskoněmeckého zákona na ochranu přírody. Po válce byla těžba čediče obnovena a pokračovala až do poloviny 60. let 20. století. Menší Stříbrný vrch pak zcela znehodnotila těžba probíhající až do 70. let 20. století.

Předmět ochrany

Jedná se o geologicky unikátní lokalitu třetihorní sopky se sloupcovitou odlučností čediče.

Geologie

Zdejší čedičové pahorky západních Lužických hor vznikly jako sopky koncem třetihor. Zlatý vrch byl aktivní třikrát. Při druhé erupci se uvnitř vytvořilo pomalu a rovnoměrně tuhnoucí jezero husté lávy, což bylo nutné k tvorbě pravidelných sloupů. Struktura kopce a stopy erupcí jsou v geologii kopce dobře patrné.

Název správy Správa CHKO Lužické hory
Adresa Školní 12
Město Jablonné v Podještědí
PSČ 471 25
Datum vyhlášení 17. března 1964
Rozloha území 3,6 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz