Zbrašovské aragonitové jeskyně

, Tel.: +420 581 601 866, zbrasov@caves.cz
/Příroda - 




Zbrašovské aragonitové jeskyně

zbrasovske-aragonitove-jeskyne-4.jpg
Národní přírodní památka leží mezi Teplicemi nad Bečvou a řekou Bečvou v údolí na jejím levém břehu. V aragonitu jeskyně vyhloubily hlubinné termální, minerální a povrchové srážkové vody. Jeskyně byly objeveny v roce 1912 a veřejnosti přístupné jsou od roku 1926. S trvalou teplotou 14 až 16 °C patří tyto jeskyně s bohatou výzdobou mezi nejteplejší u nás. Spodní části nad jezery minerálek jsou trvale zaplněny oxidem uhličitým.

NPP zahrnuje vlastní aragonitové jeskyně i vnější okolí s lesním porostem na levém břehu řeky Bečvy ve výškách 250 až 310 m n. m. Chrání povrchové i podzemní krasové jevy včetně zdrojů minerálních vod, hlubinné vývěry oxidu uhličitého a přírodní společenstva rostlin a živočichů na povrchu i v podzemí.

Zdejší unikátní výzdobu tvoří minerál aragonit vyplavovaný v hlubinách za vyšších teplot z vápenatých vulkanických hornin. Usadil se v podobě gejzírových stalagmitů nebo kulovitých povlaků stěn zvaných koblihy, které vznikly pod hladinou minerálních jezer. Nad hladinou podzemních vod se udržuje stabilní několikametrová hladina oxidu uhličitého v podobě plynových jezer.

Jeskynní systém tvoří složitý komplex chodeb, dómů, komínů a puklin několika výškových úrovní. Zmapováno bylo na délku 1240 m s hloubkovým rozpětím 55 m. Jde o největší dosud známý systém jeskyní v Hranickém krasu na rozhraní Českého masivu a Západních Karpat.

Od rekonstrukce dokončené roku 2005 je po vyražení spojovací štoly zdejší prohlídková trasa jednosměrně okružní, měří 375 metrů a trvá 50 minut. Odsávací zařízení udržuje v přístupných prostorách obsah CO2 v koncentracích stanovených Státní báňskou správou, tedy do 1 %.

Po červené turistické značce se dá návštěva jeskynní spojit s výletem přes Bečvu a dále k Hranicím na Moravě k nejhlubší sladkovodní propasti na světě – Hranické propasti. Nezatopená část je 69,5 m hluboká a pod hladinou se podařilo potápěčům naměřit dalších 373 m hloubky. Dno zatím nebylo nalezeno, a to ani za pomoci dálkové řízeného robota, a může ležet až 700 m hluboko.

NPP Zbrašovské aragonitové jeskyně byla vyhlášena roku 2003 na celkové rozloze 7,74 ha jako reprezentativní úsek hydrotermálního krasového území.

Flóra

Povrch NPP kryje les složením blízký přirozeným smíšeným porostům. Rostou zde duby, lípy, javory, habry, jasany i smrky a v nich z ptáků třeba krahujec obecný nebo lejsek bělokrký.

Fauna

Pro příliš vysokou teplotu v jeskyních většinou nezimují netopýři. Jen příležitostně se tu dají nalézt vrápenci malí nebo netopýři hvízdaví a večerní.

Z bezobratlých tu byly prozkoumány mnohonožky, z nichž dva druhy byly v ČR nalezeny poprvé.

Název správy Správa ZAJ
Adresa Teplice nad Bečvou 75
Město Teplice nad Bečvou
PSČ 753 51
Datum vyhlášení 28. března 2003
Rozloha území 7,74 ha

 

Teplice nad Bečvou 75



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz