Vosek (národní přírodní památka)

, Tel.: +420 313 251 180, krivoklat@nature.cz
/Příroda - 




Mírně zvlněná bezlesá zemědělská krajina je zdrojem dokladů o životě v šáreckém a dobrotivském souvrství středočeského ordoviku. Povrch vlastního chráněného území zpestřuje na severu táhlý kopec Hůrky o nadmořské výšce 406,7 m.

Inventarizační průzkum lokality z roku 1992 zjistil výskyt 120 druhů fosílií. Nejbohatším místem na tzv. Rokycanské kuličky je oblast na východ od silnice Rokycany–Volduchy. Většina lokality je však zabrána dálnicí D5.

Konkrece ze šáreckého souvrství jsou bohatší a pevnější, někdy obsahují zkameněliny i několika zvířátek z prvohorního moře. Nejznámější jsou trilobiti druhů Placoparia barrandei, Trinucleoides reussi a Ectillaenus kotzeri, pak hlavonožec Batmoceras complexum, hadice Eophiura bohemica, ostnokožec Mitrocystites mitra a ramenonožci Euorthisina moesta nebo měkkýši Sinuites sowerbyi a Archinocella ovata.

Konkrece z dobrotivského souvrství jsou vzácné, méně pevné a paleontologicky chudé. Vrty do spodních černých břidlic v jihozápadní části Voseka ale potvrdily trilobita Cyclopyge bohemica a ramenonožce Benignites primulus.

Jediné nebezpečí, které lokalitě hrozí, je vysbírání konkrecí amatérskými sběrateli a prodavači suvenýrů.

Chráněné území o rozloze 74 ha bylo vyhlášeno 5. září 1989 na ochranu křemenných konkrecí šáreckého a dobrotivského souvrství středočeského ordoviku s četnými zkamenělinami.

Název správy Správa CHKO Křivoklátsko
Adresa Zbečno č. p. 5
Město Zbečno
PSČ 270 24
Datum vyhlášení 5. září 1989
Rozloha území 74 ha

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz