Velký Roudný (národní přírodní památka)

, Tel.: +420 584 458 659, jeseniky@nature.cz
/Příroda - 




Ze čtyř starších proudů, které končí až za hranicemi rezervace, je nejdelší proud Chřibského lesa. Ten je silný 50 m a dlouhý 5 km a přerušil svého času koryto řeky Moravice.

Úbočí sopky bývalo bombardováno sopečnými pumami, bývají nalézány ve zdejších lomech na tufy, což jsou horniny ze sopečných vyvrženin. Kousek pod vrcholem se nalézá velký stolový kámen ze sopečné horniny, zvaný Čertův. Rozlomil se na dvě části právě nárazem sopečné pumy. Leží nedaleko zříceniny bývalé výletní restaurace.

Z vyhlídkové plošiny rozhledny na vrcholku, která se nalézá u kamenné kaple z roku 1933, je vidět nejen přehrada Slezská Harta – obdivovat můžete panorama Hrubého Jeseníku, vrcholky Nízkého Jeseníku, Krnovsko, Opavsko, Oderské vrchy a za dobrého počasí jsou vidět i Moravskoslezské Beskydy.

Nejsnazší cesta na vrchol vede loukami po zelené turistické cestě na jihozápadních svazích. Najdete zde i odbočku rozvětvené naučné stezky provázející po vulkánech, která vede až k hrázi přehradního jezera.

Národní přírodní památka na hoře Velký Roudný (780 m n. m.) poblíž obce Roudno v okrese Bruntál byla vyhlášena 26. dubna 1966 na 81 ha. NPP je spravována CHKO Jeseníky.

Geologie

Stratovulkány vznikají postupným vrstvením, takže závěrečné (terminální) lávové proudy, směřující zde na západ a sever, jsou dobře patrné. Počáteční úseky u sopouchů tvoří kompaktní čedič, níže přecházejí do porézních vyvřelin rozpadajících se do balvanitých polí.

Flóra

Roudný pokrývají smíšené a jehličnaté lesy a louky. Opuštěný lom na jižním úbočí a čediče nad ním obsadily teplomilné rostliny rmen barvířský, smělek jehlancovitý, pamětník rolní nebo válečka prápořitá.

Fauna

Kopec obývá 14 druhů čmeláků a pačmeláků, ještěrka obecná a živorodá či zmije obecná. Z ptáků si Roudný oblíbili jestřáb lesní, krahujec obecný, včelojed a sýček obecný i holub doupňák.

Název správy Správa CHKO Jeseníky
Adresa Šumperská 93
Město Jeseník
PSČ 790 01
Datum vyhlášení 26. dubna 1966
Rozloha území 81 ha

 

81



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz