Váté písky

, Tel.: +420 577 119 626, bilekarp@nature.cz
/Příroda - 




Území leží v teplé oblasti nížin u meandrů řeky Moravy v nadmořské výšce 180 až 190 m. Písečný pruh je chráněný pro výskyt unikátních pískomilných společenstev živočichů a rostlin.

Oblast bývala dnem moře v mladších třetihorách. Meandrující řeka Morava usazeniny obnažovala, vítr je přemístil a odvál z nich jemnější částice. Naváté písky proto tvoří částice křemene s minimem příměsí.

Desítky metrů silné písečné vrstvy po odlesnění poskytly dostatek materiálu pro vznik písečných dun s přesypy na velké ploše. Místo už tehdy dostalo jméno Moravská Sahara. Stěhovavá písečná pole ohrožovala výnosy bzeneckého panství až do roku 1823, kdy sem nastoupil nadlesní Jan Bedřich Bechtel.

Ten nejprve nechal na nestabilní plochy vysázet brambory, aby se v jejich stínu uchytily sazeničky borovic. Metoda byla úspěšná a prakticky celé území pokryly borové lesy. Úzký pás zůstal zachován díky stavbě železnice z Vídně a potřebě protipožárního pásu. Využíval se až do roku 1970, kdy byly z provozu vyřazeny parní lokomotivy, a dnes se čistí od náletových dřevin v rámci péče o národní přírodní památku.

Národní přírodní památka Váté písky byla vyhlášena roku 1990 na výměře 94,5 ha.

Fauna

Vyskytuje se zde řada unikátních teplomilných a pískomilných živočichů, například střevlíkovitých brouků. Z blanokřídlých jsou to žahalky, zlatěnky, samotářské včely, vosy kutilky včetně vzácné kutilky zubaté. Při inventarizaci roku 2000 se přišlo na tři druhy pačmeláků, osm druhů čmeláků, včetně vzácného Bombus cryptarum, který nemá české jméno.

Z dalších členovců písek osídlily čtyři druhy mravkolvů, pakudlanka jižní, kudlanka nábožná a ploskoroh pestrý. Z motýlů tu najdete druhy pestrokřídlec podražcový, okáč písečný, nesytka bělavá a trávníčková.

Pavoučí populace byly probádány teprve nedávno. Průzkum objevil druhy vzácné v celoevropském měřítku, například stepníka rudého. Tři další druhy byly v ČR objeveny poprvé a pavouk Alopecosa psammophila zde byl popsán poprvé na světě.

Z ptáků prostředí vyhovuje skřivanu a lelku lesnímu, dudku chocholatému a pravidelně v lokalitě loví ostříž lesní.

Název správy Správa CHKO Bílé Karpaty a KS Zlín
Adresa Nádražní 318
Město Luhačovice
PSČ 763 26
Datum vyhlášení 1. ledna 1990
Rozloha území 94,56 ha

 




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz