V Jezírkách (národní přírodní památka)

, Tel.: +420 315 728 061, kokorin@nature.cz
/Příroda - 




Nadmořská výška teplé klimatické oblasti se pohybuje kolem 193 metrů. Lokalita se nachází nevysoko nad současnou nivou řeky Labe a je chráněná pro bohaté populace kriticky ohrožených kvetoucích rostlin.

Národní přírodní památku V Jezírkách vyhlásil ONV Kolín 17. prosince 1987 na rozloze 2,89 ha.

Flóra

Drobná orchidej vstavač bahenní se již vyskytuje jen ojediněle ve středním a východním Polabí. Vysoká je do 50 cm a nese květy barev od nejčastější fialově nachové po vzácnější růžovou a bílou. Kvete od května do začátku července.

Prstnatec pleťový je jednou z nejdekorativnějších domácích orchidejí, někdy je známý pod názvem vstavač strmolistý. Daří se mu na trvale vlhkých prosluněných místech podél potoků a ve slatinách. Dosahuje výšky až 80 cm a nese květenství dlouhé kolem 12 cm s někdy až 50 růžovými či světle nachovými květy.

Z dalších ohrožených rostlin se V Jezírkách vyskytuje jedovatý příslušník vysokobylinných kontinentálních společenstev žluťucha žlutá. V Čechách roste jen v Polabí a Dyjsko-svrateckém úvalu. Má nejraději řídce obhospodařované nivy velkých řek, kde kvete v latech až 25 cm dlouhých s bílými vonnými květy se žlutavým podtónem. Někdy se rostlině říká žluťucha slatinná a kvete od června do srpna.

Fauna

Rákosovitá jezírka se skupinami stromů uprostřed volné krajiny neušla pozornosti tažného dravce motáka pochopa. Přesně takové lokality vyhledává. Hnízda si staví ze stébel a větví v rákosinách vždy blízko vody. U nás pravidelně hnízdí jen asi 1700 párů a přírodní památka V Jezírkách je jedním z takových míst.

Název správy Správa CHKO Kokořínsko
Adresa Česká ul. 149
Město Mělník
PSČ 276 01
Datum vyhlášení 1. ledna 1988
Rozloha území 2,89 ha

 




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz