Šipka (národní přírodní památka)

, Tel.: +420 556 455 055, poodri@nature.cz
/Příroda - 




Osídlení oblasti bylo nálezy potvrzeno již před 40 000 lety. Pozdější stopy po mladší době kamenné jsou 5 000 let staré. Asi 800 let př. n. l. na Kotouči stálo keltské hradiště. Nalezené předměty dokládají, že tudy vedla jedna z obchodních cest mezi Baltem a Středomořím. Středověké osídlení je pak doloženo z první poloviny 13. století.

Ve 20. století hrozil lokalitě zánik. Ze západní strany se sem rychle blížila hranice lomu na vápenec. Pro její záchranu byl v srpnu 1922 na části Kotouče otevřen Národní sad. Měl podobu galerie v přírodě a byl ozdobený bustami osobností českého národního a kulturního života.

Národní přírodní památka byla vyhlášena 9. ledna 1960 na ploše 29 ha v katastrálním území Štramberk. Chrání významné archeologické naleziště a místní květenu.

Geologie

Geologickým podkladem většiny chráněného území jsou částečně zkrasovělé jurské vápence. Jen severní svah hlavního vrcholu tvoří pískovce těšínsko-hradišťského souvrství.

Štramberské vápence pocházející ze sedimentů druhohorního moře jsou bohaté i na starší zkameněliny, bylo zde nalezeno přes 600 druhů mořských živočichů.

Flóra

Kromě odtěžené západní části je rezervace porostlá nepůvodním jehličnatým lesem. V méně přístupných místech se zachovaly suťové lesíky, bučiny a květnaté bučiny s teplomilným bylinným patrem.

Fauna

Na okraji NPP Šipka byl roku 1986 znovu vysazen v této lokalitě vyhynulý motýl jasoň červenooký. Nová populace byla odchovaná z jedinců odchycených na několika místech na Slovensku. Každý rok zde hnízdí výr velký a několik krkavců velkých.

Název správy Správa CHKO Poodří a Krajské středisko Ostrava
Adresa ul. 2. května 1
Město Studénka
PSČ 742 13
Datum vyhlášení 9. ledna 1960
Rozloha území 24,61 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz