Šejval (národní přírodní památka)

, Tel.: +420 466 797 580, pardubice@nature.cz
/Příroda - 




Lokalita leží v nadmořské výšce 260 metrů uprostřed jinak intenzivně zemědělsky využívané krajiny. Slouží jako rezervoár chráněných rostlin a živočichů ve zdejším rybníce, loukách a lesních porostech. Louky jsou každoročně koseny, udržuje se tak jejich druhová pestrost.

Velká část přírodní památky je přehledná z vedlejší silnice č. 305 v úseku Radhošť–Jaroslav, která vede podél luk a po hrázi rybníka.

Přírodní památka byla vyhlášena roku 1982 na výměře 2,3368 ha nejprve jako chráněný přírodní výtvor. Roku 1992 byla přeřazena do kategorie přírodních památek.

Flóra

Prustka obecná roste většinou ve stojatých vodách a na březích tekoucích vod, kde vytváří husté porosty pomocí plazivých oddenků. V zahradních jezírkách se používá jako dekorativní rostlina, typická svými elegantními lodyhami. V proudící vodě vytváří trvale ponořenou, až 80 cm dlouhou „vlající“ formu. Bohužel je zde, na jediném místě východočeského kraje, nezvěstná od roku 1996. Jinak se vyskytuje od Evropy přes severní Asii až po obě Ameriky.

Na slatinné louce u rybníka však rostou další vzácné druhy. Například česnek hranatý, prstnatec májový, hadilka obecná či ocún jesenní.

Fauna

Rybník obývá ropucha obecná či skokan zelený. V rákosinách pravidelně hnízdí rákosník obecný a proužkovaný a v okrajových keřích žije slavík obecný. Přilehlé louky jsou domovem pestré hmyzí společnosti.

Název správy Správa CHKO Železné hory a KS Pardubice
Adresa Náměstí 317
Město Nasavrky
PSČ 538 25
Datum vyhlášení 12. května 1982
Rozloha území 2,3 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz