Suché skály

, Tel.: +420 481 321 900, ceskyraj@nature.cz
/Příroda - 




Suché skály leží v nadmořských výškách 430 až 500 metrů. Tvoří je sedimenty druhohorního moře, které se ukládaly dlouhých 20 miliónů let. Při pozdější tektonické činnosti byly přeměněny na tvrdé pískovce až slínovce a z vodorovné polohy byly postaveny kolmo na zemský povrch.

Unikátní památka leží ve chráněném území o ploše 23 ha s převládajícími jehličnatými lesy s převahou smrků ztepilých a borovice lesní. V podrostu na chudší půdě rostou borůvky černé, metlička křivolaká, vřes obecný či hasivka orličí.

Rozeklaný a úzký skalní hřeben je nejlépe viditelný z vyhlídky na sousedním vrchu Sokol. Skály jsou v jihozápadní stěně vysoké od 40 do 80 metrů, ze severovýchodu jsou výrazně nižší a přístupnější. Jsou 10 až 30 metrů vysoké. Na obou stranách jejich spodní části ústí do suťových svahů tělesa hřebene zpevněných lesy.

Suché skály jsou snadno dostupné ze silnice z Malé Skály na Koberovy. Ačkoli jsou lákadlem pro turisty, nevede k nim žádná značená turistická cesta. Je to kvůli ochraně přírodní památky, ale také návštěvníků před padajícími kameny. Kromě eroze je uvolňují také horolezci, kteří si mezi skalami postavili strmé žebříky. Suché skály jsou horolezeckým terénem od roku 1893. Vytrvalé horolezectví masiv v minulosti zdevastovalo a staticky narušilo.

Nejbližší značená cesta je Naučná stezka Besedickými skalami.

Chráněné území o ploše 23 ha v katastru obce Koberovy bylo vyhlášeno 4. července 1956 Ministerstvem kultury. Hlavním důvodem ochrany je 300 metrů dlouhý rozeklaný skalní hřeben, který je součástí Lužického zlomu. Patří pod Správu CHKO Český ráj se sídlem v Turnově.

Název správy Správa CHKO Český ráj
Adresa Antonína Dvořáka 294
Město Turnov
PSČ 511 01
Datum vyhlášení 4. července 1956
Rozloha území 23 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz