Strážník (národní přírodní památka)

, Tel.: +420 481 321 900, ceskyraj@nature.cz
/Příroda - 




Asi tři kilometry dlouhý a zalesněný vrch Strážník je pověstný nejen výskytem „hvězdového kamene“. Na jeho západním výběžku v oblasti Na Jírově vytvořila vodní a mrazová eroze raritní melafyrové skalní město. Stupňovité skály spadají do údolí až dvacetimetrovými stěnami. Zřícené horninové bloky rozčlenily dva kilometry dlouhou stěnu do soustavy skalních srubů v kamenných mořích z balvanité suti.

Lokalita je také známá jako páté zastavení v geoparku Český ráj a je pod správou CHKO Český ráj.

Národní přírodní památka byla vyhlášena 24. srpna 1963. Přesto zde byla roku 1968 na krátkou dobu povolena a prováděna těžba hvězdovce. Těžní jámy poté byly zasypány.

Předmět ochrany

Hlavním předmětem ochrany je část jihovýchodního svahu s výskytem vzácné formy křemene hvězdovce. Na ochranu před nezákonnou těžbou bylo naleziště zahrnuto zeminou.

Flóra

Strážník je z valné většiny porostlý smrkovou monokulturou. Část původních jedlobukových lesů však zůstala zachována i s bylinným patrem, kde můžete najít třeba vraní oko čtyřlisté, kopytník evropský nebo svízel vonný.

Fauna

Lesní komplex se Strážníkem je chráněn jako mineralogická lokalita, ale má i vlastní zoologickou hodnotu. Je možné tu spatřit čápa černého, křivku obecnou, králíčka obecného nebo drozda brávníka.

Název správy Správa CHKO Český ráj
Adresa Antonína Dvořáka 294
Město Turnov
PSČ 511 01
Datum vyhlášení 24. srpna 1963
Rozloha území 1,50 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz