Semínský přesyp

, Tel.: +420 466 797 580, zelhory@nature.cz
/Příroda - 




Kdysi se zde rozkládal písečný přesyp. Ten je dnes z větší části kvůli obecní zástavbě minulostí. Dvě oddělené plochy, ve kterých se pozůstatek přesypu dochoval, se staly útočištěm rostliny tak vzácné, že zde byla pro její ochranu vyhlášena národní přírodní památka. Tato kriticky ohrožená rostlina s jemně fialovými květy se nazývá kozinec písečný a Semínský přesyp je nejen jediným místem, kde jej můžete spatřit v Pardubickém kraji, ale i jedním ze tří posledních míst v celé České republice.

Dvě plochy zaujímají dohromady pouze 0,57 ha, přičemž první část je volně přístupná a často si zde uvidíte na písku hrát místní děti, druhá část je naopak oplocená. NPP Semínský přesyp se nachází prakticky uprostřed obce Semín, a tak můžete bez problému navštívit řadu dalších míst v okolí, třeba Národní hřebčín Kladruby nad Labem nebo zámek Kladruby nad Labem.

Dostupnost:

  • Kladruby nad Labem - 2,3 km
  • Přelouč - 4,5 km

Chráněné území Semínský přesyp bylo vyhlášeno neuvěřitelně rychle. Nález kozince písečného, jenž byl považován za vyhynulý, byl ohlášen 1. července 1980 a už o osm dní později, tedy 9. července 1980, bylo na dvou oddělených lokalitách vyhlášeno území chráněné státem. Práce udržující ideální charakter prostředí pro růst kozince byly prováděny v průběhu let 1999 až 2005.

V roce 2005 převzalo správu NPP Semínský přesyp CHKO Železné hory. V současnosti je lokalita navržena do evropského programu ochrany Natura 2000.

Předmět ochrany

Předmětem ochrany je populace kriticky ohroženého kozince písečného.

Geologie

Jedná se o pozůstatek písečného přesypu, který je dnes z většiny části zastavěn. Písky pocházející z období čtvrtohor jsou v dnešní době z větší části odtěženy.

Flóra

Nejvzácnější rostlinou je populace kriticky ohroženého kozince písečného, jenž byl v 90. letech 20. století považován za vyhynulý. Dnes je NPP Semínský přesyp jednou ze tří posledních lokalit na území ČR, kde se tato vzácná rostlina vyskytuje.

Na písčité půdě se dále dobře daří různým druhům mechu a také žlutě kvetoucímu rozchodníku šestiřadému, vzácnému paličkovci šedavému, pelyňku pravému, smělku štíhlému, rožci pětimužnému, kolenci Morisonovu, ohrožené vikvi hrachorovité a rmenu rusínskému. Centrální část chráněného území je bez jakékoliv vegetace. Území je bezlesé a bez zástupců křovinového patra.

Fauna

Na malém území žijí především teplomilní zástupci hmyzu, například saranče modrokřídlé, a motýli, jako je modrásek vikvicový či vřetenuška štírovníková a komonicová.

Název správy Správa CHKO Železné hory a KS Pardubice
Adresa Náměstí 317
Město Nasavrky
PSČ 538 25
Datum vyhlášení 9. červenec 1980
Rozloha území 0,55 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz