Rybníček u Hořan

, Tel.: +420 317 852 654, blanik@nature.cz
/Příroda - 




Na ploše 2 hektary se u Hořan rozkládá zalesněné údolí s rybníkem, který je napájen nedaleko pramenícím potůčkem. Jeho důležitost byste na první pohled asi neodhadli, nicméně je toto území, nacházející se ve výšce mezi 288 až 308 m n. m., posledním místem, kde se v České republice přirozeně vyskytuje rdestice hustolistá, bohatě větvená vodní rostlina. Jakmile rdestice nemá dostatek prostoru a světla, rychle hyne. Proto byly také vybrané exempláře převezeny už v roce 1995 do botanické zahrady v Průhonicích, kde je jejich genofond od té doby pečlivě udržován.

Lokalita je volně přístupná, nejlepšího výhledu dosáhnete z hráze rybníka. Díky výhodné poloze mezi dvěma historickými městy můžete navštívit velké množství památek v nedaleké Kutné Hoře nebo v Kolíně.

První monitorování této nevelké oblasti začalo v roce 1976, a to kvůli výskytu u nás vždy vzácné rdestice hustolisté. Zanášením rybníku docházelo ke zmenšování vodní plochy, a populace rdestice tak slábla.

Už v roce 1980 bylo prováděno odbahňování rybníku a další práce. O pět let později byla lokalita prohlášena přírodní památkou. Mezi lety 1995 až 1996 proběhla kompletní oprava rybníku včetně přijetí opatření ve formě zbudování poldru proti splachům z okolních polí.

Pro zachování tohoto jedinečného genofondu jsou jedinci rdestice z této populace už od roku 1995 pěstování v botanické zahradě Průhonice.

Předmět ochrany

Rybníček u Hořan je jediným místem s přirozeným výskytem kriticky ohrožené vodní rostliny rdestice hustolisté. Pod ochranu spadá též pramen Horanského potoka a les okolo údolí, v němž se rybníček nachází.

Flóra

Aktivní údržbou vodní plochy a poměrně úspěšnou snahou o zabránění splachů z okolních hospodářsky využívaných polí do údolí je zde umožněn růst kriticky ohrožené rdestice hustolisté.

Rybníček je místem výskytu také dalších rostlin, najdete tu například okřehek menší nebo lakušník niťolistý. Na březích rybníku se pak vyskytuje pryskyřník lítý, zblochan řasnatý nebo sítina sivá. Stromové patro tvoří olše s příměsí jasanu ztepilého a střemchy obecné.

Fauna

Vlhké prostředí s udržovaným rybníčkem je ideálním místem pro výskyt vodního a mokřadního hmyzu, jako jsou jepice, pakomáři, chrostíci a vážky. Dno potoka osidluje početný zoobentos, soubor živočišných organismů.

Název správy Správa CHKO Blaník
Adresa Vlašimská 8
Město Louňovice pod Blaníkem
PSČ 257 06
Datum vyhlášení 1. prosince 1985
Rozloha území 2,01 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz