Rovná (národní přírodní památka)

, Tel.: +420 380 301 031, blanles@nature.cz
/Příroda - 




Národní přírodní památka Rovná se rozkládá u rybníka stejnojmenné obce na ploše něco málo přes 2 hektary. Tato na první pohled nenápadná louka je místem, kde můžete spatřit kriticky ohroženou rostlinu hořec jarní. Ten byl původně hojně rozšířen, ovšem s příchodem nových technologií udržování půdy a hnojení hospodářských ploch začaly jeho stavy kriticky klesat. NPP Rovná je jedním ze tří míst v České republice, kde se tato rostlina vyskytuje, ovšem pouze tady přežívá jeho nížinná forma.

Pro ochranu hořce jarního jsou na louce, která kdysi dokonce sloužila třeba jako hřiště, postaveny už od roku 1995 dvě dřevěné ohrady s čidly vlhkosti půdy, ohraničující území růstu hořce. Mimo něj se v tomto lučním ekosystému vyskytuje řada dalších vzácných rostlin a několik druhů zajímavého hmyzu. Celé území je pod správou CHKO Blanský les ve spolupráci s Akademií věd ČR a Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti.

V okolí můžete navštívit třeba hrad, muzeum a jezdecký areál v blízkých Strakonicích, zámek a zříceninu hradu Střela nebo zámek Štěkeň.

Dostupnost:

  • pěšky - 5,2 km ze Strakonic, 700 m z obce Rovná
  • na kole - 5,8 km ze Strakonic, 700 m z obce Rovná
  • autem - 4,6 km ze Strakonic, auto nechte zaparkované v obci, odtud asi 700 m pěšky
  • autobusem - místní autobusy, zastávka Rovná se nachází asi 700 m od NPP Rovná
  • vlakem - stanice Řepice se nachází asi 3,5 km od NPP Rovná

V 60. letech 20. století zde rostlo mezi 500 až 1000 jedinci nížinné verze hořce jarního. Tehdy sloužila louka jako fotbalové hřiště a ještě předtím jako obecní pastvina. Za účelem ochrany populace této už tehdy vzácné rostliny byla louka u Rovné vyhlášena v roce 1972 přírodní památkou. Paradoxně právě přísná ochrana, která způsobila zarůstání plochy, přispěla k úbytku hořce. Kvůli nezákonnému hnojení této louky místním JZD v 90. letech minulého století byl hořec málem vyhuben.

Na ploše nyní roste do 20 jedinců hořce jarního. Pro jeho záchranu přistoupilo Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Akademií věd ČR v roce 2008 k ochrannému programu, kdy byly mimo jiné vybrané exponáty hořce uloženy do banky explantátových kultur ve Výzkumném ústavu lesního hospodářství a myslivosti, aby tak nebyla tato rostlina nikdy úplně ztracena.

Předmět ochrany

NPP Rovná je posledním místem výskytu nížinné formy hořce jarního v České republice. Důvodem ochrany je kromě hořce jarního i místní luční ekosystém s dalšími vzácnými rostlinami.

Flóra

Kromě výskytu kriticky ohroženého hořce jarního, drobné azurově kvetoucí rostlinky, se na území památky nachází i další vzácné rostliny, například několik druhů ostřic, včetně velmi ohrožené ostřice oddálené a bahenních pampelišek, dále hadí jazyk obecný, pcháč šedý, kozlík dvoudomý, zeměčluč spanilá, prstnatec májový nebo vítod nahořklý. Stromové patro je tvořeno nepůvodními topoly, přičemž časem se plánuje jejich odstranění a nahrazení původními listnatými stromy.

Fauna

Nejčastějšími zástupci živočichů v NPP Rovná jsou brouci. Žije tady kupříkladu ploštička Ischnodemus sabuleti, několik druhů slunéček, střevlíčků a také velmi vzácná vrtalka Phytomyza soenderupi. Mezi stonky poletují i malé mušky kmitalka Themira annulipes a lupice Rhaphium zetterstedti. Vlhká louka je příhodným místem pro plže, kterých zde bylo napočítáno okolo 18 běžných druhů s třemi významnými zástupci, tedy vrkočem mnohozubým, útlým a zrnovkou mechovou.

Název správy Správa CHKO Blanský les a Krajské středisko České Budějovice
Adresa Vyšný 59
Město Český Krumlov
PSČ 381 01
Datum vyhlášení 20. března 1972
Rozloha území 2,16 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz