Luční (národní přírodní památka)

, Tel.: +420 317 852 654, blanik@nature.cz
/Příroda - 




Velký význam této 300 metrů dlouhé hráze rybníka Luční je odborníkům znám již od 90. let 20. století. Roste tady okolo 400 druhů hub, z toho 38 druhů holubinek, 13 druhů čirůvek, 25 druhů pavučinců, 21 druhů ryzců, 11 druhů mochomůrek a 33 druhů teplomilných hřibovitých hub. To vše na ploše něco málo přes 1 ha dělá z této lokality jednu z nejbohatších a počátkem ochrany území i nejstarších mykologických oblastí v České republice.

Národní přírodní památka Luční nabízí v době růstu hub návštěvníkům po domluvě odborný výklad, při kterém se dozvíte, které druhy zde právě rostou a čím jsou výjimečné. Pro větší přehlednost je každý exponát ohraničen a je k němu připojena informační tabulka.

NPP Luční je součástí přírodního parku Turovecký les. V krásné jihočeské přírodě můžete navštívit řadu dalších zajímavých míst, například rozhlednu Čermákův vrch nebo široké spektrum památek v blízkém Táboře.

Vzdálenosti:

  • Tábor - 9,5 km
  • Chýnov - 6,5 km
  • Turovec - 1,8 km

Na hrázi rybníka Luční byla vyhlášena v roce 1988 státní přírodní rezervace. Toto území se tak stalo první chráněnou mykologickou lokalitou v Československu.

Flóra

Stromy jsou zde důležitým faktorem, neboť přispívají k ideálnímu prostředí pro růst vzácných hub. Stromové patro je složeno z břízy bradavičnaté, javoru klenu, občasně smrku ztepilého a borovice lesní, topolu osiky, a hlavně dubu lesního, jehož někteří jedinci jsou staří 200 až 300 let. Trávy jsou šetrně koseny, aby nedošlo k zatravnění náletovými rostlinami a keři.

Hlavní dominantou NPP Luční jsou houby. Vyskytuje se jich tady okolo 400 druhů, a to i těch velmi vzácných. V době růstu lze jednotlivé houby pozorovat v ohraničeném prostoru a s informační tabulkou u každého exponátu. Spatřit tady můžete například hřib Le Galové, štítovku Thomsonovu, holubinku citlivou, hájovou a ruměnou, šupinovku vroubkovanou, hvězdovku hnědou, hřib medotrpký, hřib Kluzákův, hřib Špinarův, hřib koloděj, hřib dubový, hřib smrkový, hřib kovář, hřib satanovitý, hřib žlutonachový, hřib rudonachový, hřib rubínový, hřib zavalitý, hřib peprný, klouzka žlutého, hřib moravský, hřib žlučník, dále kozáka březového, bílého a topolového nebo křemenáče osikového, topolového či krvavého.

Název správy Správa CHKO Blaník
Adresa Vlašimská 8
Město Louňovice pod Blaníkem
PSČ 257 06
Datum vyhlášení 21. ledna 1988
Rozloha území 1,01 ha

 

1,01



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz