Lochkovský profil

, Tel.: +420 311 681 713, ceskras@nature.cz
/Příroda - 




Hranice sedimentů mezi starším silurem a mladším devonem byla určena podle prvního výskytu trilobita Warburgella rugosa. Silurské vápence v Lochkově vytvořily čtyři metry silnou vrstvu se zkamenělinami převážně hlavonožců a mlžů. Nejlépe jsou odkryté v místním lomu s názvem Mramorový. Nad nimi následuje 60metrová vrstva ještě silurských tmavošedých jemnozrnných vápenců a břidlic. Posloupnost všech vrstev je viditelná v lokalitě U Topolů v zářezu bývalé úzkokolejky, je to opěrný profil hranice silur–devon v pánvi pražského Barrandienu.

NPP Lochkovský profil je mezinárodně významný geologický profil dokumentující vývoj ve svrchním siluru a spodním devonu. Chráněné území bylo vyhlášeno roku 1988 na ploše asi 39 ha v nadmořských výškách 240 až 340 m.

Flóra

Nejcennější flórou zdejších skalních stepí je kavyl Ivanův a kavyl vláskovitý, dále koniklec luční český a hvězdnice chlumní. 

Fauna

Lochkovský profil je také mimořádně cenná zoologická lokalita se vzácnými teplomilnými stepními plži, plošticemi, brouky, motýly a pavouky. NPP je evropsky významná lokalita plachého motýla přástevníka kostivalového.

Název správy Správa CHKO Český kras
Adresa Karlštejn č. p. 85
Město Karlštejn
PSČ 267 18
Datum vyhlášení 1. září 1988
Rozloha území 39,14 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz