Letiště Letňany (národní přírodní památka)

, Tel.: +420 311 681 713, ceskras@nature.cz
/Příroda - 




Letiště Letňany (národní přírodní památka)

letnany-npp-2.jpg
Rovná a pravidelně kosená plocha letňanského letiště se stala domovem kriticky ohroženého sysla obecného, který tady vytvořil největší kolonii na českém území. Právě pro jeho ochranu získalo letiště nezvyklý titul národní přírodní památky. Lokalita se nachází asi 8 km od centra Prahy.
Mapa - Letiště Letňany (národní přírodní památka)

Telefon: +420 311 681 713
E-mail: ceskras@nature.cz
Web: http://ceskykras.ochranaprirody.cz/


Letiště Letňany plní svou funkci již od roku 1923. V současnosti nabízí mimo jiné i služby letecké školy, modelářského letiště nebo vyhlídkové lety. Od roku 2005 má však území zabírající plochu celkem 75,17 ha velmi důležitou úlohu, a sice ochranu kriticky ohroženého sysla obecného.

V minulosti byl výskyt sysla u nás tak hojný, že byl na polích často považován za škůdce. K drastickým úbytkům začalo docházet zavedením nových technologií při práci na polích a loukách v polovině 20. století. Nyní syslové tvoří na letňanském letišti nejpočetnější kolonii na území České republiky. Možná se to zdá na první pohled jako zvláštní místo k životu pro ohroženého živočicha, ale opak je pravdou. Syslové vyhledávají k životu krátkostébelné plochy, které jim umožňují dobrý rozhled po krajině. Tím se chrání proti predátorům, a proto jsou pro ně udržované plochy sportovišť, golfových hřišť či právě rozlehlé plochy letišť ideálním prostředím k životu.

Letňany nabízí kromě této důležité přírodní památky také řadu dalších zajímavých míst, která můžete navštívit, například Pražský veletržní areál Letňany, dále Muzeum letectví a kosmonautiky, aquapark Letňany Lagoon nebo zámek Ctěnice s muzeem kočárů.

Dostupnost:

  • pěšky - 600 m od zastávky metra C Letňany, v okolí se nachází řada turistických tras
  • na kole - 600 m od zastávky metra C Letňany, v okolí se nachází řada cyklotras
  • autem - 8 km z centra Prahy
  • autobusem - městské autobusy, zastávka Výstaviště Letňany se nachází 340 m od letiště
  • metrem - zastávka metra C, Letňany se nachází 600 m od letiště
  • pozn.: letiště je v soukromém vlastnictví a musí se řídit pravidly pro bezpečný letový provoz - vstup může být omezen

Letiště Letňany bylo založeno už v roce 1923. Od svého vzniku až po rok 1989 procházelo těžkými obdobími silného úpadku. Letiště se stalo roku 2007 soukromým majetkem a je dnes ekonomicky stabilním subjektem.

Národní přírodní památkou bylo prohlášeno roku 2005 s účinností k 1. červnu poté, co bylo zjištěno, že zdejší kolonie v současnosti ohrožených syslů je největší v České republice. Sysel obecný je tady nyní hlavním předmětem ochrany.

Předmět ochrany

Ochrana se zaměřuje na populaci ohroženého sysla obecného a jeho biotop.

Flóra

Vzhledem k tomu, že se tato národní přírodní památka rozkládá na ploše letiště, je její plocha zatravněna a pozemek je často kosen. Žádné chráněné druhy rostlin se zde nevyskytují.

Fauna

Sysel obecný byl u nás velmi rozšířeným druhem, ovšem s příchodem nových technologií v obdělávání polí a užitkových ploch v 50. letech 20. století začaly jeho stavy drasticky klesat. Teď žije v Česku už jen asi na 26 místech, ovšem právě na ploše Letiště Letňany jich je nejvíce, asi 400 až 500 jedinců. Letiště je pro sysla ideálním domovem, neboť vyhledává k životu krátké travní porosty. V zemi si vyhrabává nory až několik metrů dlouhé. V návaznosti na kolonie sysla je tady pozorován také výskyt brouka Onthophagus vitulus z čeledi vrubounovitých, pro kterého je trus syslů nutný k životnímu cyklu.

Název správy Správa CHKO Český kras
Adresa Karlštejn č. p. 85
Město Karlštejn
PSČ 267 18
Datum vyhlášení 1. června 2005
Rozloha území 75,17 ha

 

75,17

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz