Křéby

, Tel.: +420 585 344 156, litpom@nature.cz
/Příroda - 




Na ploše necelých 5 hektarů se u malé moravské obce Koválovice rozprostírá národní přírodní památka Křéby. Ta je pomyslným ostrovem ve zdejší zemědělské krajině, na kterém přežívají původní suchomilné a teplomilné rostliny a živočichové.

Zvlněná krajina ukrývá kromě vzácných květin také písčité podloží, to bylo v minulosti těženo, měnilo ráz krajiny a hrozilo poničení výjimečné květeny. Proto je toto území již od roku 1956 chráněno a je tak jednou z nejstarších chráněných kroměřížských lokalit.

V okolí můžete navštívit celou řadu dalších zajímavých míst, kupříkladu zámek Uhřice, Morkovice, Dřínov, rozhlednu Vitčice nebo historické centrum nedaleké Kroměříže.

V minulosti se na části území NPP Křéby těžil písek, čímž byla zdejší květena značně ohrožena. Od roku 1956 je oblast chráněna.

Předmět ochrany

Předmětem ochrany jsou zde žijící ohrožené druhy živočichů a teplomilná společenstva původních rostlin vázaných na zdejší podloží.

Geologie

Podloží je z části tvořeno hnědozeměmi a z části hlinitopísčitým až písčitým podložím. V minulosti zde byl písek dokonce těžen.

Flóra

Původní společenstva rostlin vázaných na teplé a suché prostředí jsou nepostradatelnou složkou zdejší přírody. Bylinné patro zastupuje hojně rostoucí smldník jelení, který doplňuje válečka prapořitá, silně ohrožený koniklec velkokvětý, kavyl Ivanův a vláskovitý, vzácná černucha rolní, ohrožený čilimník řezenský a poléhavý, česnek kulovitý, lněnka Dollinerova, bělozářka liliovitá, hlaváček jarní, mochna písečná, hvězdnice chlumní, hvozdík pyšný či len alpský, tenkolistý a žlutý, který dotváří zdejší pestrobarevnost svými žlutými, bílými a fialovými kvítky.

Houby jsou ze zastoupeny vzácnou hlívou máčkovou. Keřové patro reprezentuje dřín obecný. Lokalita je bezlesá.

Fauna

Křéby jsou útočištěm vzácných druhů hmyzu, jako jsou motýli jasnobarvec hledíkový, modrásek jetelový, soumračník čárkovaný a také otakárek fenyklový a ovocný. Dále zde žije kudlanka nábožná a pavouk křižák pruhovaný. Ropucha zelená zastupuje obojživelníky a ještěrka obecná plazy. Z řad ptáků zde můžete spatřit křepelku polní, ťuhýka obecného, káně lesní, krkavce velkého, břehuli říční, strakapouda velkého nebo vlhu pestrou.

Název správy Správa CHKO Litovelské Pomoraví a KS Olomouc
Adresa Husova 5
Město Litovel
PSČ 784 01
Datum vyhlášení 4. červenec 1956
Rozloha území 4,73 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz