Kopičácký rybník (národní přírodní památka)

, Tel.: +420 315 728 061, kokorin@nature.cz
/Příroda - 




Komplexní ekosystém národní přírodní památky Kopičácký rybník, která se rozkládá na ploše něco málo přes 8 hektarů, je vzácným úkazem kombinace polabských slatinných praluk a vodního společenství rostlin a živočichů. Samotná rozloha rybníka zaujímá plochu okolo 2,5 hektaru. V tomto chráněném přírodním království žijí kriticky ohrožení živočichové i rostliny. V Čechách je například už jen málo míst, kde najdete vodní rostlinu rdest trávolistý nebo vzácného skokana skřehotavého.

Unikátní společenství živočichů navíc ještě doplňuje vzácné ptactvo, pro které je toto území hnízdištěm. NPP Kopičácký rybník je kvůli výskytu výjimečných druhů, například dudka chocholatého, od roku 2008 součástí evropsky významné ptačí oblasti Žehuňský rybník – Obora Kněžičky.

Dostupnost:

  • pěšky - 1,5 km z Kněžiček
  • na kole - 1,5 km z Kněžiček
  • autem - auto můžete nechat zaparkované v 1,5 km vzdálené obci Kněžičky
  • autobusem - zastávka Kněžičky, odb. se nachází 940 metrů od památky

Kopičácký rybník byl již roku 1948 součástí většího chráněného území v dnešním CHKO Kokořínsko. Od roku 1999 byl součástí nově vyhlášené NPR Žehuňská obora a Žehuňský rybník a od 12. listopadu 2007 je samostatně chráněnou národní přírodní památkou.

Předmět ochrany

Chráněna je zdejší slatinná louka i vodní a mokřadní společenstva vzácných rostlin a živočichů. Hlavním předmětem ochrany je výskyt skokana skřehotavého a porostů rdestu trávolistého a pěchavy slatinné.

Flóra

Plocha NPP Kopičácký rybník je bezlesým prostorem v jinak lesnatém komplexu obory Kněžičky. Vodní hladinu pokrývá velmi vzácný rdest trávolistý, který se v Česku nevyskytuje na více než deseti dalších místech. Velmi vzácné rostliny doplňuje kriticky ohrožená pěchava slatinná. Dále se zde vyskytuje srpice barvířská, skřípinec jezerní nebo hadí jazyk obecný. Pásy rákosu obecného a orobince širokolistého doplňuje několik vzácných druhů ostřic, například ostřice Hostova, nedošáchor či ostřice pozdní.

Fauna

Vodní plocha, možnost úkrytu v rákosí a vlhké louky tvoří ideální podmínky především pro obojživelníky, měkkýše a plže. Žije zde například v Čechách znovuobjevený a velmi ohrožený měkkýš svinutec tenký a přilehlé louky jsou domovem plže vrkoče útlého. Rybník obývá mimo typického kapra obecného i kriticky ohrožený skokan skřehotavý a silně ohrožená rosnička zelená. Nad vodní hladinou se vznáší až 13 druhů vážek. Plazi jsou zastoupeni ještěrkou obecnou a užovkou obojkovou.

Území NPP Kopičácký rybník je místem výskytu řady zajímavých a chráněných ptáků, třeba dudka chocholatého, strakapouda velkého, rákosníka obecného i zpěvného, cvrčilky zelené či červenky obecné. Také proto byla lokalita zařazena do evropského programu Natura 2000 jako součást významného ptačího území Žehuňský rybník – Obora Kněžičky.

Název správy Správa CHKO Kokořínsko
Adresa Česká ul. 149
Město Mělník
PSČ 276 01
Datum vyhlášení 1. prosince 2007
Rozloha území 8,31 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz