Kamenná slunce

, Tel.: +420 416 574 611, cstred@nature.cz
/Příroda - 




V odkryté brekciovo-jílovité skalní stěně bývalého lomu místní cihelny byly objeveny unikátní geologické útvary vulkanického původu. Na ploše 0,8 ha jich můžete najít až 15 a většina jich dosahuje průměru okolo 1 metru. Lokalita je oblíbená jako výukové místo i jako velmi zajímavý cíl výletu.

NPP Kamenná slunce je i ceněným botanickým místem, a to díky výskytu vzácných druhů rostlin v trávnících stepního charakteru.

K lokalitě se dostanete po místní komunikaci, nejlépe z obcí Hnojnice, Třtěno nebo Děčany. Budete-li chtít navštívit další zajímavá místa v okolí, můžete se vydat třeba do muzea s expozicí o životě Ulriky von Levetzow v Třebívlici, vyšlapat na rozhlednu Stříbrník nebo si prohlédnout zříceninu Hazmburk.

 Vzdálenosti:

  • Hnojnice - 890 m
  • Děčany - 2,2 km
  • Třtěno - 2,4 km
  • Louny - 12 km

 

Lokalita začala být chráněna jako přírodní výtvor na jaře roku 1953. Dodatek k ochraně prostředí byl vydán v roce 1965 a v roce 1992 bylo území přesunuto do nové kategorie jako národní přírodní památka Kamenná slunce.

Předmět ochrany

Předmětem ochrany jsou útvary v hornině připomínající slunce, které vznikly vulkanickou činností.

Geologie

Zdejší unikátní geologické útvary vznikly prudkou vulkanickou činností, kdy rozdíl okolní teploty při výbuchu způsobí na povrchu větší explozivitu žhavého materiálu. Tak vzniká na jedné lokalitě více výbuchů. Jednotlivé komíny chrlí úlomky hornin, popel a prach. Ty jsou však při pádu zpět do komína ochlazeny, vzniká tak jakási zátka, kolem které tuhnoucí láva paprskovitě rozpraská. Průměr jednotlivých sluncí, kterých zde můžete spatřit asi 15, činí okolo 1 metru. Dominantní horninou podloží je sedimentární brekcie a dále slínovec a jílovec, který je zodpovědný za oranžové zabarvení skal.

Flóra

Místní flóra má charakter stepní vegetace. V bylinném patře můžete zahlédnout modřenec tenkokvětý, kavyl sličný a Ivanův, len rakouský, kozinec rakouský a bezlodyžný nebo třeba bělozářku liliovitou. Lokalita je bez výrazného křovinového patra a je též vedena jako bezlesá.

Fauna

Na prostředí stepního rázu jsou vázané různé druhy hmyzu. Žije tu například motýl soumračník proskurníkový a modrásek východní, najdete tu i zajímavé druhy střevlíků nebo kobylku černotrnnou. Z ptáků byl zaznamenán výskyt slavíka obecného, který zde také hnízdí.

Název správy Správa CHKO České středohoří
Adresa Michalská 260/14
Město Litoměřice
PSČ 412 01
Datum vyhlášení 13. října 1953
Rozloha území 0,38 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz