Chropyňský rybník (národní přírodní památka)

, Tel.: +420 585 344 156, litpom@nature.cz
/Příroda - 




Národní přírodní památka Chropyňský rybník se rozprostírá v krásném prostředí rovinaté Hané. V jejím okolí můžete navštívit mnoho dalších zajímavých míst – kromě přilehlého zámku Chropyně například blízkou Kroměříž s její Květnou zahradou, zámkem a mincovnou.

Dostupnost:

  • pěšky - NPP Chropyňský rybník se rozkládá v zámeckém areálu u centra města
  • autem - parkoviště se nachází jak u zámku, tak u autobusové zastávky Chropyně, závod
  • autobusem - zastávky Chropyně, závod, náměstí nebo Masarykova se nacházejí v dosahu do 500 metrů od památky
  • vlakem - stanice Chropyně se nachází 1,8 km od zámeckého areálu

Historie zámeckého areálu, jehož byl rybník od nepaměti součástí, sahá až do 16. století. Mezi lety 1900 až 1901 byl celý rybník vyčištěn a odbahněn. Počátky ochrany rybníka se datují do roku 1926, kdy pod ochranu spadaly též zbytky vodní tvrze a kolonie racka chechtavého. Roku 1954 zde byla vyhlášena státní přírodní rezervace. V té době byl Chropyňský rybník ve správě rybníkářství Přerov. Zásahem v roce 1966, kdy bylo rákosí shrnuto k břehům a byl ponechán ostrůvek uprostřed, došlo ke zničení významných bažinných luk.

Používáním chemických prostředků pro hubení vodního porostu bylo téměř vymýceno veškeré vzácné vodní rostlinstvo. Při kontrole roku 1984 bylo zjištěno, že tímto zacházením byl vyhuben například kdysi zde hojně rostoucí leknín bílý a že se zde nenachází ani jeden viditelný exemplář kriticky ohrožené kotvice plovoucí.

Roku 1986 postihlo rybník další neštěstí, když byl znečištěn ropnými produkty z továrny Technoplast. Od té doby se však podařilo omezit chov ryb a vzácná kotvice plovoucí už se dnes opět rozprostírá na hladině.

Předmět ochrany

Důvodem ochrany NPP Chropyňský rybník je kolonie kriticky ohrožené vodní rostliny kotvice plovoucí, populace racka chechtavého a celkově vzácná pobřežní a vodní flóra i fauna.

Flóra

Až dvě třetiny vodní hladiny rybníka pokrývá vzácná kotvice plovoucí, kriticky ohrožená rostlina u nás velmi řídce se vyskytující. Dalšími vodními rostlinami jsou na našem území ojedinělá drobnička bezkořenná, dále růžkatec ostnitý, okřehek menší a rdest maličký.

Bylinné patro zastupuje na březích a okolo ostrůvku rákos obecný a orobinec širokolistý i úzkolistý. Vyskytuje se zde několik druhů ostřic, třeba ostřice pobřežní, ostrá či štíhlá. Nižší bylinné patro je pak tvořeno kyprejem obecným, zeravem vzpřímeným, zblochanem vodním, šťovíkem koňským, puškvorcem obecným nebo kosatcem žlutým.

Keře jsou zastoupeny bezem černým a častěji ptačím zobem obecným. Stromové patro tvoří několik druhů topolů, konkrétně kanadský, osika, bílý a černý a dále také olše lepkavá, jasan ztepilý, lípa srdčitá, vrba bílá a jilm vaz. Lokalita spadá také pod ochranu programu Natura 2000 jako součást evropsky významného území Morava – Chropyňský luh.

Fauna

Už celá desetiletí je ostrůvek uprostřed Chropyňského rybníku domovem početné kolonie racka chechtavého. Ptactvo je zde zastoupeno také rákosníkem proužkovaným a velkým, motákem pochopem, volavkou popelavou, potápkou malou, roháčem a černokrkou, čírkou modrou, ledňáčkem říčním, bukáčkem malým, pisíkem obecným a mnoha dalšími včetně běžných druhů, jako je labuť velká. Celkem je zde evidováno okolo 130 druhů ptáků.

Dalšími živočichy, pro které se NPP Chropyňský rybník stala domovem, jsou skokan skřehotavý a zelený, z plazů je možno spatřit užovku obojkovou, savce zastupuje ondatra pižmová, hryzec vodní a občas se zde objeví i vydra říční.

Název správy Správa CHKO Litovelské Pomoraví a KS Olomouc
Adresa Husova 5
Město Litovel
PSČ 784 01
Datum vyhlášení 14. duben 1954
Rozloha území 24,09 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz