Červený kopec

, Tel.: +420 516 428 880, morkras@nature.cz
/Příroda - 




Skalní stěna, která tvoří hlavní část národní přírodní památky Červený kopec v areálu bývalé Kohnovy cihelny, je přes první dojem neobyčejně významnou lokalitou, dokonce mezinárodního významu. Její čtvrtohorní profil obsahuje asi 20 fosilních půdních vrstev, jež se nepřerušovaně vyvíjejí už od doby před asi 2,6 milióny let. Díky tomuto faktu mohou vědci pozorovat vývoj krajiny, populaci rostlin, zvířat i lidí, kteří zde žili před stovkami tisíc let. I proto je tato nenápadná lokalita častým cílem odborných exkurzí a vědeckého zájmu.

NPP Červený kopec zaujímá plochu 0,55 ha na severozápadní části území stejnojmenného vrchu. Z jedné strany je chráněné území obklopeno zahrádkářskou osadou, na druhé straně se pak z temena vrchu nabízí krásný výhled na město Brno, ležící pod tímto skalnatým kopcem.

Lokalita je výborně dostupná pěšky, na kole, autem nebo i autobusem. Vzhledem k blízkosti historického centra Brna můžete v okolí Červeného kopce navštívit řadu významných památek, jako je třeba hrad Špilberk a mnoho dalších.

Dostupnost:

  • Brno-Štýřice - 200 m od ulice Kamenice

Nejvíce důkazů o zvířatech, měkkýších, lidech a rostlinách žijících na tomto území vydává stěna z období paleolitu. Po prokázání unikátní povahy území bylo v roce 1970 rozhodnuto o jeho ochraně, od té doby je část Červeného kopce chráněná jako NPP Červený kopec.

Předmět ochrany

Předmětem ochrany je skalní masiv unikátního čtvrtohorního charakteru mapující v neporušených sedimentových vrstvách vývoj krajiny za poslední více než 2 milióny let. Lokalita je také významným paleontologickým nalezištěm.

Geologie

Hrubozrnná hornina granodiorit a též hrubozrnná magmatická hornina diorit je překrývána nepřerušovanými sedimenty, které byly vytvořeny usazenou úlomkovitou horninou, tzv. sprašem, která zde vznikla v chladnějších dobách ledových, a podložím černozemních stepí a lesů, které zde byly v dobách teplejších. Střídáním těchto období a působením řeky Svratky vznikly zmíněné sedimentové vrstvy, unikátní svou zachovalostí.

Flóra

Bylinné patro zastupuje strdivka sedmihradská, třtina křovištní, hlaváč žlutavý, tařinka horská, komonice lékařská a bílá, prorostlík srpovitý, chřest lékařský, smldník alsaský nebo třeba pryšec mnohobarvý. Nejvýznamnější bylinou rostoucí na chráněném území je až 150 cm vysoká bylina katrán tatarský, který je na území ČR chráněn jako silně ohrožený.

Křovinové patro zastupuje svída krvavá, brslen evropský a růže šípková. Stromové patro je tvořeno dřevinami, jako je bříza bělokorá, topol bílý a osika či vrba jíva.

Fauna

Lokalita je významná především z entomologického hlediska. Byl zde zaznamenán výskyt několika vzácných druhů hmyzu vázaných převážně na teplomilné prostředí a místní květenu. Jde například o motýly soumračníka slézového, okáče medyňkového, pestrobarevce petrklíčového, drobnou červenočernou vřetenušku přehlíženou a bělopáska dvouřadého.

Z ptactva zde lze pozorovat ťuhýka obecného, koroptev polní a bramborníčka černohlavého.

Název správy Správa CHKO Moravský kras
Adresa Svitavská 29
Město Blansko
PSČ 678 01
Datum vyhlášení 15. prosince 1988
Rozloha území 0,55 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz