Černé rokle

, Tel.: +420 311 681 713, ceskras@nature.cz
/Příroda - 




Přes 13 ha celkové plochy zaujímá národní přírodní památka Černé rokle, tvořená opuštěnými vápencovými lomy situovanými nad protékajícím Šachetským potokem hluboko v údolí u obce Kosoř. NPP Černé rokle jsou velmi cenným paleontologickým nalezištěm, byly zde nalezeny zkameněliny nejen prvohorních hlavonožců, trilobitů, ale třeba i pancéřnatých ryb. Památka je také významnou botanickou a zoologickou lokalitou.

V odborných kruzích má toto místo mezinárodní věhlas, neboť se podle místního skalního profilu, který je jedním z nejlépe prozkoumaných svého druhu, určil hraniční přechod siluru v devonu, který byl následně oficiálně uznán UNESCEM a pojmenován jako rozhraní stupňů Lochkov a Prag.

NPP Černé rokle se nachází na okraji nádherného území CHKO Český kras a pro bližší seznámení s touto jedinečnou lokalitou slouží návštěvníkům naučná stezka Kosoř – Černá rokle.
Budete-li chtít navštívit další zajímavá místa v okolí, můžete se podívat třeba na dostihové závodiště ve Velké Chuchli, do Freestyle Parku Modřany nebo přímo do historického centra Prahy.

Dostupnost:

  • Kosoř - NPP se rozprostírá se přímo u hranice obce
  • Radotín - 350 m
  • Praha (centrum) - 11 km

Území okolo Šachetského potoka bylo ve velké míře ovlivněno a pozměněno činností člověka. Od konce 18. století se tady ze skalních stěn těžil tmavý vápenec, který byl poměrně unikátní a hojně se využíval při tvorbě mozaikových kostkovaných chodníků v Praze. V té době také značná část fungovala jako pastviny, čímž byl změněn charakter a ráz zdejší vegetace. Později byla v blízkosti Černé rokle vystavěna železniční trať. Jak těžba, tak spásání byly ukončeny po druhé světové válce.

V roce 1970 byla skalnatá rokle okolo Šachetského potoka prohlášena za přírodní výtvor Černé rokle a po roce 1990 byla přeřazena do kategorie národní přírodní památky.

Předmět ochrany

Předmětem ochrany je soustava opuštěných vápencových lomů. Jedná se o významné paleontologické naleziště a cenná geologická lokalita v souvislosti s odkrytými skalními profily.

Geologie

Skalní masiv Černých roklí je tvořen vápencem s příměsí břidlic. Toto území datuje svůj vznik do období prvohor, konkrétněji je zdejší nejcennější fází pásmo devonských hornin. Vzhledem k tomu, že zdejší skalní profil patří mezi ty nejlépe prozkoumané, bylo možno podle něj dokonce určit definici rozhraní devonského stupně v siluru, který byl následně oficiálně pojmenován rozhraní stupně Lochkov a Prag. O velkém významu této události svědčí i fakt, že tento stratotyp uznalo i UNESCO.

Mezi velkým množstvím zkamenělin byly učiněny i významné nálezy různých druhů trilobitů, hlavonožců a také pancéřnatých ryb.

Flóra

Ve zdejší vegetaci se mísí jak suchomilné rostliny, tak rostliny adaptované na vlhčí prostředí, kterým se tu daří díky Šachetskému potoku, zařízlému hluboko do údolí. Spatřit tady můžete mechorosty, například tučnolístek tuhý, pározub srdčitý, bokoplodku kostrbatou nebo třásnatku šupinatou. V bylinném se objevuje sasanka lesní a kruštík tmavočerný.

Zajímavá je tato lokalita z mykologického hlediska díky výskytu několika druhů pavučinců, konkrétně pavučince olivového, vlnatého, ohromujícího nebo bělofialového a také vzácné houby podzemky loupavky vápencové, velmi vzácného chřapáče Stevensova a hvězdovky límečkové.

Vegetace je kvůli nízkému nebo žádnému stupni obhospodařovávaní odsouzena k vytlačování agresivními a nepůvodním rostlinami, jako je v křovinném patře trnkovník akát či v stromovém patře borovice černá.

Fauna

Ze živočichů jsou tady pravděpodobně nejzajímavější motýli. Byl prokázán výskyt okáče skalního, soumračníka skořicového a proskurníkového, nesytky české, otakárka fenyklového a ovocného, babočky jilmové a ploskoroha pestrého z řádu síťokřídlých.

Z plžů tady byla pozorována řasnatka břichatá a závornatka kyjovitá. Plazi reprezentuje užovka hladká. Ve skalách hnízdí výr velký a za své útočiště si NPP Černé rokle vybrala i kuna skalní.

Název správy Správa CHKO Český kras
Adresa Karlštejn č. p. 85
Město Karlštejn
PSČ 267 18
Datum vyhlášení 22. září 1970
Rozloha území 13,26 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz