Záblatský rybník

383 01, Záblatí, Tel.: +420 384 792 560, info@zablati.cz
Záblatí/Příroda - Záblatí


Popis místa
Záblatský rybník je rybník v Jihočeském kraji, který je šestý největší v celé České republice. Je třetí největší v okrese Jindřichův Hradec. Leží poblíž obce Záblatí. Vodní plocha má plochu 305 ha. Dosahuje hloubky 3 m. Leží v nadmořské výšce 427 m. Hráz je dlouhá 1400 metrů a je porostlá staletými duby (obvod až 5,4 metru). Je jedním z nejvýnosnějších třeboňských rybníků. (Zdroj: Wikipedie)

383 01, Záblatí
Telefon: +420 384 792 560
E-mail: info@zablati.cz
Web: http://www.zablati.cz/informace-o-obci/historie/

Naplánovat trasu

V letech 1580 – 1582 byl Záblatský rybník rozšířen do dnešní podoby na 338 ha vodní plochy. Poté byl rybník přejmenován jeho stavitelem Jakubem Krčínem z Jelčan na Oplatil. Nové jméno se však neujalo. Při stavebních pracích byla hráz zesílena a osazena duby. Je možné, že některý velikán na hrázi tuto dobu ještě pamatuje.

Rozšíření musela ustoupit vesnice Německá Lhota, rozkládající se jihozápadně od nynějšího dvora Lhoty. Ten vznikl právě na zbytcích pozemků zatopené vesnice, původně jako ovčín. Německá Lhota měla 8 gruntů. Podle zápisů byly 4 grunty vykoupeny a 4 usedlíci dostali jako náhradu grunty v Horní Stropnici.

Na dalších přítocích do Záblatského rybníka (Dubenský potok) vybudoval Jakub Krčín další dva rybníky. Ptačí Blato, kde byla zřízena i bašta a rybník Krčín. Pod ním byl založen ještě třetí, menší rybník Stržka. Rybníky Blato a Krčín byly původně propojeny. Nyní vede po jejích hrázích silnice do Mazelova. Na hrázi Krčína byl Jakubu Krčínovi z Jelčan a Sedlčan za jeho zásluhy odhalen roku 1947 pomník.

Podle některých pramenů rybník existoval už ve 14. století - měl být napájen ze Dvořiště a ze Záblatského měl být napojen rybník Bošilecký a tato soustava měla zaniknout s výstavbou Zlaté stoky - je ovšem těžké si něco takového představit, zvlášť proto, že každý rybník vlastnil někdo jiný.

Jisté je, že rybník dal nejpozději vybudovat v letech 1475–1479 Zdeněk ze Šternberka na potoce Stojčíně. Patří mezi nejstarší rybníky na Třeboňsku.

V roce 1513 byl rozšířen za Petra V. z Rožmberka třeboňským "fišmajstrem" Štěpánkem Netlickým.

Mezi lety 1580 - 1582 hráz zvýšil a zpevnil Jakub Krčín. Díky tomu mohl ještě o něco rozšířit rozlohu Záblatského rybníka. Tím byla zaplavena ves Německá Lhota (jihozápadně od dnešního Lhotského dvora) tvořená 8 grunty.

Rybník nově přejmenoval na Oplatil, ale toto jméno se - podobně jako jiné krčínovy názvy, neujalo a rybník byl pro všechny lidi znovu Záblatským.

Typ Rybník
Rozloha 305 ha
Objem 3 350 000 m3
Maximální hloubka 3 m
Nadmořská výška 427 m
Přítok vody Zlatá stoka
Odtok vody Zlatá stoka


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz