Máchovo jezero

472 01, Doksy
Doksy/Příroda - Doksy


Popis místa
Máchovo jezero patří k největším českým rybníkům. Jezero, známé také pod názvy Velký rybník a Velký dokeský rybník, zaujímá v celorepublikovém žebříčku se svou rozlohou 284 hektarů osmé místo. Do Máchova jezera míří dva přítoky – Robečský potok, který přitéká do Dokeské zátoky rybníka, a Břehyňský potok, napájející Břehyňskou zátoku. Na severním břehu je známá Jarmilina skála, na které byl v letech 1936–1938 pomník K. H. Máchy.

472 01, Doksy
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

U východní části pobřeží byla zřízena národní přírodní památka Swamp (anglicky „bažina“), která slouží k ochraně zbytků původního rašeliniště. Oblast Swampu byla spolu s Břehyňským rybníkem, Hradčanskými rybníky, Novozámeckým rybníkem, Heřmanickým rybníkem a okolními lesy zařazena do chráněné lokality Ptačí oblast Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady.

Máchovo jezero je osmým největším rybníkem v České republice, v nejhlubším místě má až 12 metrů. Jezero založil v roce 1366 Karel IV. Svůj název nese po významném českém básníku K. H. Máchovi, toto pojmenování však bylo oficiálně potvrzeno až v roce 1961.

Uprostřed Máchova jezera se nachází významné ornitologické rezervace na ostrovech Kachní ostrov a Myší zámek (Myšlín), na kterém jsou dodnes patrné zbytky tvrze z 15. století.

Máchovo jezero se každoročně stává dějištěm mnoha kulturních akcí. V okolí můžete navštívit zříceniny středověkých hradů Kokořín, Houska, Bezděz nebo Lemberk. Za chladnějšího počasí pak jistě oceníte hustou síť cyklostezek.

Máchovo jezero je rybníkem, který založil v roce 1366 král Karel IV. pod názvem Velký rybník. Rybník sloužil jako ochrana před záplavami, také se tu chovaly ryby. Král často a rád navštěvoval nedalekou skalku a pozoroval z ní okolí, místu se dodnes říká Králův stolec.

V 80. letech 19. století se z Velkého rybníka a jeho okolí stalo oblíbené místo odpočinku vyšších společenských vrstev, díky tomu se proslavil jako rekreační a lázeňské letovisko.

Po první světové válce byly v Doksech zřízeny městské lázně, což popularitě této oblasti jenom prospělo. Později byly lázně zrušeny, jezeru však statut oblíbeného rekreačního střediska už nikdo neodpáral.

Se jménem Karla Hynka Máchy se rybník pojí od 30. let 20. století. I přesto, že změna názvu vedla k národnostnímu střetu a setkala se s velkým odporem, se jméno uchytilo a používáno je dodnes.

Typ Rybník
Rozloha 284 ha
Objem 6,21 mil m³
Maximální hloubka 12 m
Nadmořská výška 266 m
Přítok vody Robečský potok, Břehyňský potok
Odtok vody Robečský potok

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz