Staňkovský rybník

378 06, Staňkov
Staňkov/Příroda - Staňkov


Popis místa
Staňkovský rybník, založený v polovině 16. století, je osmý největší rybník Jihočeského kraje a dvanáctý v celorepublikovém žebříčku. Najdete jej na jihu České republiky, nedaleko rakouských hranic. Rybník je využíván především k rekreaci a rybolovu. Pro návštěvníky jsou připraveny autokempy a písčitá pláž s mírně se svažujícím vstupem do vody.

378 06, Staňkov
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Břehy Staňkovského rybníka jsou na západě travnaté a místy k nim zasahuje domovní zástavba, východ je pak rozčleněn poloostrovy. Skoro celý rybník leží v lesích.

Své si u Staňkovského rybníku najde každý člen rodiny. Za příznivého počasí je ideálním místem pro rybaření, koupání, ježdění na lodičkách a šlapadlech nebo jen k relaxaci na břehu.

V okolí rybníku se navíc nachází velké množství cyklostezek, z nichž některé vás zavedou až do Rakouska. Pokud nemáte rádi jízdu na kole, můžete se na výlet vydat po naučných stezkách pro pěší.

Staňkovský rybník byl založen v roce 1554 Mikulášem Ruthardem z Malešova jako ochrana proti povodním na Koštěnickém potoce. Původním názvem rybníku byl Soused, později se jmenoval Velký Bystřický.

Typ Rybník
Rozloha 241 ha
Objem 6 600 000 m³
Maximální hloubka 8,5 m
Nadmořská výška 469 m
Přítok vody Košetický potok
Odtok vody Košetický potok

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz