Rybník Svět

379 01
/Příroda -


Popis místa
Svět je desátým největším rybníkem Jihočeského kraje a čtrnáctým největším v rámci České republiky. Najdete jej nedaleko Třeboně na Spolském potoce, který do rybníka přitéká od západu přes rašeliniště. Objem rybníka je bezmála tři a půl milionu metrů krychlových. Po povodních v roce 2002 dokázal zadržet více než 10 milionů metrů krychlových vody. U rybníka Svět jsou dvě místa na koupání – pláž na severní straně a koupaliště na jižním břehu.

379 01
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Kolem rybníka Svět se táhne trasa naučné stezky Cesta kolem Světa, která je dlouhá 14 kilometrů. Když se po ní vydáte, dozvíte se spoustu zajímavých informací nejen o Světu, ale i o celém Třeboňsku.

Další zajímavostí, kterou byste se neměli nechat ujít, je vyhlídková plavba po rybníce. Za zhruba 45 minut obeplujete celý Svět. Loď je v provozu pravidelně od dubna do listopadu. Vyplouvá se každou celou hodinu, pouze za nepříznivého počasí se plavby ruší.

U jihovýchodního břehu rybníka stojí Schwarzenberská hrobka, postavená v letech 1874–1877, a hřbitovní kostel sv. Jiljí.

Rybník vznikl založením hráze u hradeb před branami města Třeboně a tvořil tak součást městského opevnění. Hráz v roce 1574 založil Jakub Krčín z Jelčan, jehož sochu můžeme dodnes na hrázi vidět. Původní název rybníka byl Nevděk, po povodni v roce 1611 došlo ale k jeho rozdělení na Opatovický a Svět.

Při povodních v roce 1890 se rybník Svět protrhl a voda, která z něj vytekla, poničila most k Novohradské bráně i se sochou sv. Jana Nepomuckého. Vlna se zastavila až v Rožmberku, do kterého se dostala přes příkop a zámecký park.

V současnosti se rybník využívá především pro chov ryb, které se tu loví vždy ve dvouletých cyklech. Zároveň slouží částečně jako rekreační plocha.

Typ Rybník
Rozloha 201,5 ha
Objem 3 325 000 m³
Maximální hloubka 3 m
Nadmořská výška 435,6 m
Přítok vody Spolský potok
Odtok vody Spolský potok,Zlatá stoka

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz