Turyňský rybník



Popis místa
Zajímavým turistickým cílem při putování po Středočeském kraji se pro vás může stát Turyňský rybník, jinak též nazývaný jako Záplavy. Ten se nachází v přírodní rezervaci Záplavy u obce Kamenné Žehrovice nedaleko Kladna. Okolo rybníka vás provede naučná Drvotova stezka, která výletníky seznamuje s pozoruhodnými přírodními lokalitami na Kladensku.

273 01, Kamenné Žehrovice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

V Turyňském rybníku je sice koupání zakázáno, ale i přesto stojí za návštěvu. Ostrůvek uprostřed vodní plochy a blízké mokřady jsou domovem mnoha ptáků, například labutí, potápek, rákosníků nebo slavíků. Z těch zajímavějších tady můžete pozorovat ledňáčka říčního, volavku stříbřitou nebo dudka chocholatého. Záplavy jsou domovem zástupců ryb typických pro Česko, tedy kapra, lína, cejna, sumce, úhoře, karase, štiky a dalších.

Co se týče rostlinné říše, pyšní se okolí rybníka výskytem chráněného prstnatce májového, který sem byl vysazen uměle. Krásné prostředí okolo této vodní plochy je více než vhodné k procházkám či rybolovu. Kolem rybníka vás provede Drvotova naučná stezka nebo naučná stezka Mrákavy. Obě vás seznámí s celou faunou a flórou této oblasti.

V zimních měsících je rybník místními často využíván jako oblíbené kluziště. Lokalita je volně dostupná pro každého.

Dostupnost:

  • pěšky či na kole - 8 km z Kladna, rybník se nachází přímo u obcí Kamenné Žehrovice a Srby, nejlépe je dostupný ovšem pěšky
  • autem - 8 km od Kladna, nejlepší volbou je zaparkovat u autobusového stanoviště Tuchlovice, Srby
  • autobusem - místní autobusy, zastávky Tuchlovice, Srby / Kamenné Žehrovice, Báňská služba / Kamenné Žehrovice, Háje
  • vlakem - 1 km pěšky od rybníka se nachází železniční zastávka Kamenné Žehrovice

 

Původně malý rybník, napájený potokem zvaným Kačák, se díky poddolování a následnému propadu půdy okolo roku 1950 rozlil a zaplavil široké okolí. Tak vznikl nynější Turyňský rybník neboli Záplavy s plochou 51 ha.

V roce 1985 byl díky usilovnému snažení ochránců přírody Turyňský rybník i s okolím prohlášen za přírodní rezervaci pojmenovanou PR Záplavy.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zaplavenou plochu, neexistuje možnost, jak rybník vypouštět a čistit jeho dno, a tak už zde řadu let platí zákaz koupání.

Typ Rybník / Antropogenní jezero
Rozloha 51 ha
Objem 435 000 m³
Maximální hloubka 3 m
Nadmořská výška 377 m
Přítok vody Loděnice
Odtok vody Loděnice

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz