Spolský rybník

373 73, Libín
Libín/Příroda - Libín


Popis místa
Spolský rybník je významný rekreační rybník u vesnice Spolí. Úzce souvisí s rybníkem Svět. Zároveň je jedním z nejstarších na Třeboňsku. (Zdroj: wikipedie)

373 73, Libín
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Byl založen roku 1372. Regent Jakub Krčín jej roce 1574 upravil a rozšířil do dnešní podoby. Pracoval na něm souběžně se stavbou rybníka Svět. Kvůli obtížné výstavbě jej přejmenoval na Nevěrný rybník. Název se podobně jako u jiných Krčínových rybníků neujal (Záblatský rybník, Dvořiště a jiné). Rybník měl hlavně odlehčovat při povodních na Spolském potoce rybníku Svět, který leží na východ pod ním.

Hlavním přítokem rybníka je Spolský potok od jihu. Dále potok od rybníku Malý Spolský na jihovýchodě. Na západní břeh přitéká potok od rybníku Nový u Libína a Libínský potok, který přitéká do bočního zálivu rybníka. Hráz je dlouhá 900 metrů. Má neobvyklou výpust. Je tvořena dvěma dřevěnými hranoly (v nich jsou výpustní trouby o průměru 0,8 metru) z modřínového dřeva spojenými ocelovými obručemi. Navíc jsou obetonovány.

Při povodni roku 1890 se protrhl splav a voda se vlila do nechráněného rybníka Svět. Příčinou bylo náhlé vzedmutí hladiny, když při prokopání hráze rybníka Výskok došlo k jejímu úplnému protržení. Voda způsobila protržení hráze Světa v Třeboni mezi dnešním Šustovým a Krčínovým pomníkem, zničila gotický most k Novohradské bráně a nadělala škody zejména v zámeckém parku. Proto byl vybudován nový bezpečnostní přeliv. Najdeme ho na jihovýchodním konci hráze a je postaven z kvádrového kamene.

Počátky chatové oblasti spadají do roku 1953, kdy se zde začaly objevovat první chaty na obou březích. Před tím zde využívali břehy hlavně turisté se stany. Největší chatařská výstavba zejména třeboňských a budějovických občanů přišla po roce 1965. Je zde 180 chat, které se dělí do tří oblastí. Ty spravuje osadní výbor. (Zdroj: wikipedie)

Typ Rybník
Rozloha 137 ha
Objem 2 600 000 m³
Maximální hloubka  
Nadmořská výška 449,50 m
Přítok vody Spolský potok
Odtok vody Spolský potok


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz