Rybník Vrkoč

691 23, Ivaň
Ivaň/Příroda - Ivaň


Popis místa
Hlavní dominantou jižní Moravy nejsou jen vinice, ale také rozsáhlé rybníky a vodní nádrže. Jedním takovým je i rybník Vrkoč patřící do soustavy tzv. Pohořelických rybníků obnovených ve 20. století. Okolo se rozprostírají kilometry cyklostezek a turistických tras, které se proplétají touto nádhernou krajinou a jsou zárukou nezapomenutelných chvil.

691 23, Ivaň
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.rybnikarstvi-pohorelice.cz

Naplánovat trasu

Se svou rozlohou 156 ha je Vrkoč třetím největším moravským rybníkem. Je významnou zastávkou táhnoucího ptactva a byl také podán návrh na ochranu některých jeho částí jelikož zde hnízdí ohrožené druhy ptáků. Ve zdejších vodách plavou amuři, kapři, sumci, tolstolobici, candáti a mnoho dalších druhů.

Vzhledem k tomu, že je celý rybník v soukromém vlastnictví společnosti Rybníkářství Pohořelice a.s. je kolem něj možný průchod pouze po určitých částech například po jižním břehu.

V okolí rybníku Vrkoč se nachází řada atraktivních míst, která můžete navštívit. Například oblast blízkých Horních Věstonic překypující pravou moravskou atmosférou s řadou památek a lokálních vinic nebo jednu z přírodních rezervací, které rybník obklopují kupříkladu Betlém či Plačkův les a říčka Šatava.

Dostupnost:

  • pěšky - 8,7km z Pohořelic, 17km z Hustopečí
  • na kole - 9,8km z Pohořelic, 18km z Hustopečí
  • autem - 8,8km z Pohořelic, 19km z Hustopečí
  • autobusem - místní autobusy, zastávka Pasohlávky, rozc. Ivaň se nachází asi 700m od Vrkoče
  • vlakem - stanice Vranovice se nachází 6km od Vrkoče

Stejně jako mnoho jiných byl i Vrkoč vybudován v období zlatého věku českého rybníkářství 15. a 16. století. V 19. století byl rybník zrušen a jeho plocha dále využívána jako sady a louky, které byly zavlažovány malým potůčkem.

V roce 1948 bylo rozhodnuto o obnově Vrkočského rybníka a v roce 1953 proběhla jeho kolaudace. Poměrně mělký rybník musel být významně odbahňován k čemuž došlo mezi lety 1961 až 1962.

Dnes je rybník ve správě Rybníkářství Pohořelice a funguje jako chovný rybník.

Typ Rybník
Rozloha 156 ha
Objem 1 736 394 m3
Maximální hloubka 1,1 m
Nadmořská výška 173 m
Přítok vody Mlýnský náhon Cvrčovice
Odtok vody Mlýnský náhon Cvrčovice


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz