Rybník Nesyt

691 21, Sedlec
Sedlec/Příroda - Sedlec


Popis místa
Nesyt (zvaný také Sedlecký rybník nebo Kamenohrázský; něm. Steindamm Teich) je největší rybník v Jihomoravském kraji a na Moravě vůbec a sedmý největší v České republice. Nachází se u Sedlece mezi Valticemi a Mikulovem. Jde o jeden z Lednických rybníků. Vodní plocha má rozlohu 288 - 306 ha. Dosahuje maximální hloubky 5,5 m a objem činí 4,7 mil. m³. Leží v nadmořské výšce 175 m. (Zdroj: wikipedie)

691 21, Sedlec
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Pobřeží je členité. Rybník je od východu na západ dlouhý 3,3 km. Na západě dosahuje až ke břehu zástavba obce Sedlec. Podél severního břehu vede modrá turistická značka. Podél jihozápadního břehu vede silnice I/40 a železniční trať Břeclav - Znojmo. Na východě se nachází 130 m dlouhá hráz, která dosahuje výšky 8,4 m. Hlavním přítokem je od západu Včelínek z Nového rybníka.

Z jihu se do rybníku vléva šest přítoků (mezi nimi Valtický potok), z východu jeden a ze severu dva. Voda odtéká na východ potokem Včelínek přes rybníky v Lednicko-valtickém areálu do Dyje. Využívá se především k chovu ryb. Je součástí národní přírodní rezervace Lednické rybníky a na západním břehu se nachází národní přírodní rezervace Slanisko u Nesytu. Rybník je také významnou ornitologickou lokalitou. Např. v roce 1995 bylo během odchytu v rákosinách v termínu od poloviny července do poloviny září odchyceno 2285 ptáků 31 druhů.

(Zdroj: wikipedie)

Typ Rybník
Rozloha 306 ha
Objem 4,7 mil. m³
Maximální hloubka 5,5 m
Nadmořská výška 175 m
Přítok vody Včelínek
Odtok vody Včelínek


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz