Rybník Dvořiště

373 72, Lišov
Lišov/Příroda - Lišov


Popis místa
V království rybníků na Třeboňsku se blízko Lomnice nad Lužnicí nachází jeden z nejstarších rybníků v Česku, který byl vybudován ještě za vlády Karla IV. Rybník Dvořiště je místem, jež si zamilují vášniví rybáři, nadšenci jachtingu nebo zkrátka každý kdo si chce příjemně odpočinout na mírných písčitých plážích. To vše dělá Dvořiště s jeho krásným okolím skvělou volbou pro strávení dovolené či naplánování výletu.

373 72, Lišov
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Po rybníku Bezdrev je Dvořiště čtvrtým největším rybníkem České republiky. I přes jeho velikost má hráz délku jen asi 500m. Dvořiště patří k našim nejstarším a nejkrásnějším rybníkům, proto také vznikla na jeho březích poměrně rozsáhlá chatová oblast a kemp s upravenou písčitou pláží.

K po staletí trvající tradici chovu ryb, především kaprů, se tak přidal i cestovní ruch, který zajisté podporují tradiční jachtařské závody "Modrá stuha Dvořiště" a co dva roky také výlov Dvořiště s bohatým doprovodným programem zaměřeným především na gastronomii s rybími specialitami. Na méně obydleném západním břehu se rozprostírá Národní rezervace Dvořiště.

Jižní Čechy oplývají množstvím cyklotras a turistických stezek pro pěší. Ne jinak je tomu i v okolí Dvořiště, které se může stát skvělým výchozím bodem pro Vaše další výlety. Navštívit můžete například Muzeum F. M. Čapka nebo Muzeum starých hudebních přístrojů v blízkém Lišově, dále lovecký zámek Ohrada, poblíž stojící Muzeum myslivosti, lesnictví a rybářství, Zoo Ohrada Hluboká n. Vltavou a jeden z nejkrásnějších zámku v Česku a sice zámek Hluboká nad Vltavou.

Dostupnost:

  • pěšky - 4km z Lomnice n. Lužnicí, 7,2km do nejbližšího kempu
  • na kole - 4km z Lomnice n. Lužnicí, 8,4km do nejbližšího kempu
  • autem - 7,2km z Lomnice n. Lužnicí
  • autobusem - místní a příměstské autobusy, zastávka Lišov, Horní Slověnice nebo 1,2km vzdálená zastávka Smržov
  • vlakem - stanice Lomnice n. Lužnicí se nachází 5,8km od Dvořiště

Rybník Dvořiště vznikl pravděpodobně původně z menšího jezera při zaniklé obci a tvrzi, která zde stála ještě na začátku 15. století. V té době však již jezero mělo dlouhé roky za sebou přestavbu na rybník. Jeho zásadní úprava se datuje před rok 1363. Roku 1367 byl rybník dobudován tehdejším majitelem panství Ješkem z Kosovy Hory, který zde nechal vystavět výpusť. Ta si zachovala svůj středověký ráz do dnešních dnů.

Na pozdějších úpravách se podíleli významné postavy českého rybníkářství a sice Štěpán Netolický a Jakub Krčín, který nechal roku 1582 zpevnit hráz a vybudoval zde bezpečnostní přeliv, který odvádí vodu do Zlaté stoky při zvýšené hladině rybníka.

Roku 1618 proběhla na poloostrově rybníku Dvořiště bitva u Lomnice mezi císařskými a stavovskými vojsky.

V období II. světové války se v těsné blízkosti nacházela Letecká střelnice určená pro cvičenou střelbu. Při jednom takovém cvičení se letoun zřítil dokonce přímo do rybníka. Nutno podotknout, že podobných nehod se stalo mnoho.

Rybník Dvořiště v současnosti spravuje Rybářství Třeboň a slouží především jako výtažný rybník. Jeho břehy však také disponují zázemím pro čilí cestovní ruch.

Typ Rybník
Rozloha 337 ha
Objem 6,65 mil. m³
Maximální hloubka 4,5 m
Nadmořská výška 437 m
Přítok vody Miletínský potok, Pohořka, Borový potok
Odtok vody Miletínský potok, Zlatá stoka


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz