Rybník Bezdrev

373 44, Zliv
Zliv/Příroda - Zliv


Popis místa
Nedaleko Českých Budějovic se mezi městy Zliv a Hluboká nad Vltavou nachází krásný rybník Bezdrev. Mírné písčité pláže, krásné okolí a po léta skvěle hodnocené turistické zázemí tvořené jak kempy tak penziony. To vše dělá z Bezdrevu jednu z nejlepších lokalit pro dovolené nebo výlety. Ani sportovní nadšenci zde nepřijdou zkrátka - windsurfing či jachtařské závody jsou jen dalšími lákadly a pokud patříte k milovníkům rybolovu zdejšími kapry, štikami či sumci často rekordních rozměrů budete nadšeni.

373 44, Zliv
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.rybarstvihluboka.cz/rybniky/chovne-rybniky

Naplánovat trasu

Přestože je v České republice asi 21 000 rybníků je právě Bezdrev třetím největším. V okrese České Budějovice pak zaujímá první místo. Rybník, který byl původně bažinou, dostal svůj název podle vzhledu svého okolí - nenacházeli se kolem něj žádné stromy (dřeva), byl tedy bez dřeva a tak vzniklo jméno Bezdrev.

V současné době je rybník, který je ve správě společnosti Rybářství Hluboká cz, velkým lákadlem nejen pro milovníky sportovního rybolovu neboť patří se svou produkcí ryb na první příčky v ČR, ale také pro řadu sportovních nadšenců a turistů. Již od roku 1951 se zde totiž pořádají vysoce uznávané jachtařské závody. V současnosti hostí rybník dokonce Mistrovství Evropy v tomto sportu. Dále si na zdejší vodní hladině můžete vyzkoušet windsurfing nebo se zabavit na vodních atrakcích u jednoho z mnoha kempů. Zázemí pro turisty je na březích Bezdrevu opravdu rozmanité a zdejší kempy jsou hodnoceny jako jedny z nejlepších v republice. Každý druhý lichý rok se u příležitosti vypouštění Bezdrevu konají na hrázi slavné Jihočeské rybářské slavnosti a v průběhu celé turistické sezóny se zde koná řada dalších akcí pro širokou veřejnost.

Okolí je protkané řadou turistických tras i cyklostezek a tak se rybník Bezdrev může stát skvělým výchozím místem pro Vaše další výlety. Určitě byste neměli minout lovecký zámek Ohrada, poblíž stojící Muzeum myslivosti, lesnictví a rybářství, Zoo Ohrada Hluboká n. Vltavou a jeden z nejkrásnějších zámku v Česku a sice zámek Hluboká nad Vltavou, který je od Bezdrevu vzdálen pouze 4km.

Dostupnost:

  • pěšky - 3,7 km z Hluboké nad Vltavou, 9,5km z Českých Budějovic
  • na kole - 3,7 km z Hluboké nad Vltavou, 12km z Českých Budějovic
  • autem - 3,8 km z Hluboké nad Vltavou, 9,5km z Českých Budějovic
  • autobusem - místní a příměstské autobusy, zastávka Hluboká n. Vltavou, nádraží ČD je od nejbližšího kempu vzdálená cca 2km
  • vlakem - stanice Hluboká n. Vltavou je od nejbližšího kempu vzdálená cca 2km

Když Vilém z Pernštejna převzal roku 1490 celé panství okamžitě začal s výstavbou rybníku, přičemž nejdůležitějším se stal právě Bezdrev. Ten byl už o dva roky později rozšířen a dodával vodu do sádek a dalších rybníků. Chov ryb se zde tedy datuje již od 15. století.

Po celé 15. a 16. století sloužil rybník více než úspěšně svému účelu. Přežil i ekonomickou krizi v 17. století, kdy bylo mnoho rybníků vysoušeno. I přes to, že po vzniku první republiky byla většina jihočeských rybníku ve správě Státních lesů a statků zůstaly rybníky zdejšího panství ve vlastnictví rodu Schwarzenberků.

Od roku 1950 do privatizace roku 1993 obhospodařovalo rybníky v Hluboké Státní rybářství. Na začátku roku 1994 pak vzniká nová společnost Rybářství Hluboká a.s., která se v roce 2008 změnila na Rybářství Hluboká cz. s.r.o., společnost, která spravuje rybníky dodnes.

Typ Rybník
Rozloha 450 ha
Objem 5,63 mil. m3
Maximální hloubka 7 m
Nadmořská výška 381 m
Přítok vody Soudný potok
Odtok vody Soudný potok

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz