Opatovický rybník

379 01, Třeboň
Třeboň/Příroda - Třeboň


Popis místa
Historie sahající až do 14. století, přes kilometr dlouhá hráz, kterou lemují stoleté duby a pod níž se nachází mlýn založený už roku 1707 - to vše jsou zajímavosti, kterými se Opatovický rybník pyšní. Najdete jej těsně vedle rybníku Svět mezi Třeboní a obcí Domanín. Zajisté také uvítáte dva kempy s plážemi a naučné stezky Okolo Třeboně a Cesta kolem světa, které Vás provedou po širokém okolí.

379 01, Třeboň
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.trebonskykapr.cz/rybnik-opatovicky

Naplánovat trasu

Opatovický rybník patří k nejstarším třeboňským rybníkům a se svou rozlohou 160,6 ha také do desítky těch největších. Spolu s rybníkem Svět dotváří atmosféru tolik charakteristickou pro Třeboň. Ač slouží rybník hlavně svému prapůvodnímu účelu a sice chovu ryb, nachází se na jeho březích i dva kempy k nimž přiléhají upravené pláže a v okolí je řada dalších ubytovacích zařízení třeba i historického ražení. V posledních letech se zde začali konat atraktivní závody dračích lodí.

Třeboňsko je kromě rybníkářství známé také řadou příjemných cyklostezek a turistických tras a tak se často stává oblíbeným cílem výletů a dovolených. Okolí třeboňských rybníků je krásné a bohaté na zajimavá místa. Podívat se tak můžete třeba do kaple Schwarzenberské hrobky, na třeboňské městské opevnění ze 13. století, na zámek Třeboň, do kláštera augustiánů nebo můžete navštívit Bertiny lázně či Lázně Aurora.

Dostupnost:

  • pěšky - dobrým výchozím bodem je např. Autokemp Třeboň nacházející se 1,4km od centra Třeboně, v okolí je mnoho značených turistických tras a naučných stezek
  • na kole - dobrým výchozím bodem je např. Autokemp Třeboň nacházející se 1,4km od centra Třeboně, v okolí je mnoho cyklotras
  • autem - dobrým výchozím bodem je např. Autokemp Třeboň nacházející se necelé 2km od centra Třeboně
  • autobusem - příměstské autobusy, zastávka Třeboň, Schwarz. hrobka
  • vlakem - stanice Třeboň lázně se nachází necelé 2km od Opatovického rybníka

Založení Opatovického rybníka se datuje do 14. století, konkrétně do roku 1367. Ovšem původně byly rybníky založeny dva a pojmenovány byly Opatovický panský a Opatovický klášterní. Vznikem těchto rybníků přestala existovat obec Opatov, podle které dostaly rybníky své jméno.

Zásadní změnou si rybníky prošli mezi lety 1510 až 1518. Tehdy je dal Štěpán Netolický v jeden a navíc vybudoval odtokovou Zlatou stoku. Jakub Krčín, který byl nástupcem Netolického se pokusil navíc spojit tento rybník s blízkým rybníkem Svět. Jeho snaha však byla neúspěšná.

Od roku 1707 stojí při hrázi Opatovický mlýn, který se dochoval do dnešních dnů. Od roku 1963 je navíc sídlem Mikrobiologického ústavu AV.

Během 19. a 20. století vznikaly okolo rybníka rekreační oblasti. V dnešní době tak Opatovický rybník sice slouží převážně k chovu ryb společnosti Rybářství Třeboň, ale také stále i k rekreačním účelům což dokládá existence několika ubytovacích zařízení okolo rybníka a dvou kempů s plážemi přímo na březích rybníka.

Typ Rybník
Rozloha 160,6 ha
Objem 1 900 000 m3
Maximální hloubka 2 m
Nadmořská výška 436 m
Přítok vody Opatovická stoka
Odtok vody Zlatá stoka


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz