Horusický rybník

373 65, Bošilec
Bošilec/Příroda - Bošilec


Popis místa
Jeden z největších rybníků v České republice nese jméno podle vesnice Horusice na jeho severním břehu, která je dnes součástí města Veselí nad Lužnicí. Horusický rybník v jižních Čechách je významnou zastávkou jarního a podzimního tahu ptáků, v zimních měsících tu dokonce můžete spatřit orla mořského. Na jihovýchodní straně rybníka najdete národní přírodní rezervaci.

373 65, Bošilec
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Horusický rybník se se svou velikostí vodní plochy 416 hektarů řadí na třetí místo v celostátním žebříčku největších rybníků, před ním je jenom Rožmberk a Bezdrev. Na hrázi Horusického rybníka, která je 730 metrů dlouhá a 11 metrů vysoká, rostou staré duby.

V nejhlubším místě má rybník 6 metrů, jinak je ale mělký, což z něj dělá ideální prostředí pro chov ryb.

Historie rybníkářství na Třeboňsku sahá až do dob Karla IV., tehdy se tu totiž začaly zakládat první rybníky. Horusický rybník byl vybudován v letech 1511–1512 na základě návrhu významného českého rybníkáře Josefa Štěpánka Netolického, který kromě zakládání a rozšiřování rybníků navrhoval měšťanské domy a podílel se na budování třeboňského opevnění.

Horusický rybník byl založen na Vukovském potoce v místech, kde dříve bývala ves Osov. Hráz zdokonalil Jakub Krčín z Jelčan, ale rybník nijak nerozšiřoval ani neupravoval.

Typ Rybník
Rozloha 416 ha
Objem 3 970 000 m3
Maximální hloubka 6 m
Nadmořská výška 416,5 m
Přítok vody Zlatá stoka, Bukovský potok
Odtok vody Bukovský potok


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz