Botanická zahrada v Troji

Nádvorní, 171 00, Praha 7, Tel.: +420 234 148 111, info@botanicka.cz
Praha 7/Příroda - Praha 7




Botanická zahrada v Troji

botanicka-zahrada-v-troji-1.jpg
Praha má vlastní botanickou zahradu oficiálně od počátku roku 1969, kdy zahájila svou činnost ve čtvrti Troja na jižním svahu nad Vltavou. Kromě venkovních expozic, které se rozléhají na 25 hektarech, je od září 2004 k dispozici i velkoryse pojatý skleník Fata Morgana. Botanická zahrada v Praze se nachází v mírně teplé klimatické oblasti na rozhraní Řípského a Českobrodského bioregionu.
Mapa - Botanická zahrada v Troji

Nádvorní, 171 00, Praha 7

Telefon: +420 234 148 111
E-mail: info@botanicka.cz
Web: http://www.botanicka.cz


Skleník Fata Morgana i venkovní expozice jsou přístupné celoročně a neslouží jen k prohlídkám a chovu rostlin. Skleník například využívá zimního květu tropických rostlin k líhnutí exotických motýlů a očekávanou událost ohlašuje návštěvníkům s předstihem. Venkovní část nabízí v podstatě celodenní výlet, který je vhodný i pro rodiny s malými dětmi. Můžou ho spojit třeba s piknikem na trávnících.

Expozice rostlin má několik základních samostatných částí. Nejstarší je Ornamentální zahrada (1992), pak poněkud do sebe uzavřená Japonská zahrada (1997) s malebnými stinnými zákoutími. Dalšími částmi jsou:

  • Stráň – zdejší společenstva byla běžná ještě ve 20. letech minulého století, pravidelně jsou doplňována o další suchomilné dřeviny.
  • Pivoňková louka – louka s největší kolekcí těchto trvalek u nás je promísená se sbírkou desítek magnolií kvetoucích mezi březnem a dubnem.
  • Stálezelené dřeviny a stínomilné trvalky – sbírka rostlin podrostů listnatých lesů Ameriky, Asie a Evropy.
  • Severoamerická polopoušť – se zimovzdornými kaktusy, zástupci rodů opuncie a juka a dalšími severoamerickými trvalkami a jehličnany.
  • Mokřad a jezero – zde jsou druhy vodní, bahenní i masožravé. V suchém trojském svahu je to vzácné místo pro obojživelníky a lze tu sledovat vývoj našich žab a čolků, a to zejména od jara do raného léta.
  • Lesní biotopy východní Asie a Severní Ameriky – jsou ve fázi postupné výsadby. Dřeviny jsou vysazeny a pracovníci zahrady mezi nimi dotvářejí potřebné bylinné patro.
  • Velmi zajímavá je také expozice léčivých rostlin z několika kontinentů s neméně zajímavými účinky.


K venkovním expozicím patří také památkově chráněná vinice sv. Kláry na jižním svahu pod botanickou zahradou. Připomíná zašlou slávu pražského vinařství. Sortiment odrůd pěstovaných na historické vinici je obsáhlý a liší se v ukázkové a produkční části.

V produkční části najdeme bílé moštové odrůdy Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Sauvignon, Muškát moravský, Tramín červený, Ryzlink vlašský či Rulandské šedé. Z červených odrůd je tu Modrý Portugal a Rulandské modré. Ze stolních odrůd jsou tu vysazeny odrůdy Chrupka bílá, Chrupka červená a Královna vinic.

V ukázkové části je sortiment zhruba padesáti stolních odrůd révy, Jsou tu odrůdy pro venek i skleník, odrůdy s hrozny o hmotnosti až 1 kilogram a druhy vhodné pro přímou konzumaci, ale i pro zavařování či výrobu lehkých stolních vín.

Pražská botanická zahrada vznikla v roce 1868, ale oficiálně funguje od 1. ledna 1969. Návrh na zřízení botanické zahrady byl podán o 11 let dříve, v roce 1958, pozdějším prvním ředitelem Ing. Janem Jagerem. Ve svém návrhu uvedl jako možná místa pro vybudování zahrady park v Průhonicích, horní část údolí Šárky a plochu mezi Motolským potokem a usedlostí Cibulka v Košířích. O Troje se začalo mluvit až v roce 1965. V roce 1966 pak padlo usnesení o zřízení botanické zahrady severně od zoo mezi rezervacemi Podhoří a Velká skála.

V rámci areálu botanické zahrady byla roku 1984 vyhlášena chráněná území Podhoří, Salabka a Havránka.

Botanická zahrada byla až do roku 1992 veřejnosti přístupná pouze několik dní v roce během dnů otevřených dveří. V srpnu 1992 byla zahrada veřejnosti otevřena natrvalo a začala se tak dostávat do povědomí pražských obyvatel.

O pět let později přišlo rozšíření zahrady o více než 1,5 hektaru a zpřístupnění japonské zahrady, vřesoviště podél viniční zdi, expozice flóry Turecka a Středomoří a kolekce kosatců.

Skleník Fata Morgana:

  Otvírací dny Skleníky
Duben Ut - Ne 9:00 - 18:00
Květen - Září Ut - Ne 9:00 - 19:00
Říjen Ut - Ne 9:00 - 17:00
Listopad - Únor Ut - Ne 9:00 - 16:00
Březen Ut - Ne 9:00 - 17:00

Venkovní expozice:

  Otvírací dny Skleníky
Duben Ut - Ne 9:00 - 18:00
Květen - Září Ut - Ne 9:00 - 19:00
Říjen Ut - Ne 9:00 - 17:00
Listopad - Únor Ut - Ne 9:00 - 16:00
Březen Ut - Ne 9:00 - 17:00

* Od 1. listopadu do 31. března vstup zdarma.

 




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz