Botanická zahrada Univerzity Palackého v Olomouci

17. listopadu, 779 00, Olomouc, Tel.: +420 585 634 832, garden@upol.cz
Olomouc/Příroda - Olomouc




Olomoucká botanická zahrada leží v teplé, mírně vlhké klimatické oblasti a lze ji rozdělit v zásadě na tři části.

Parková část je stinná, s travnatým porostem a hajním bylinným patrem. Tuzemské stromy a keře jsou promísené s dovezenými exotickými dřevinami. Spodní patro je nejpestřejší na jaře, kdy tu kvetou cibuloviny. Není odtud daleko ke skleníkovému areálu výstaviště Flora a do Smetanových sadů.

Centrální část má záhony uspořádané podle čeledí botanického systému. Je to slunná a v létě často vysychající část zahrady. Daří se tu tedy především květeně vysokobylinných prérií.

Okrajová část má několik úseků. Výrazný je dlouhý pruh podél železniční trati s exotickými keři a liánami s podrostem z trvalek a nízkého rozpínavého bambusu. Z dalších stojí za vidění jistě i slatiniště a bazének se sbírkami vodní a bahenní květeny.

Otevřeno je tu od dubna do října každý všední den. V hlavní sezóně je univerzitní botanická zahrada otevřena i každý první víkend v měsíci.

První písemná zmínka o botanické zahradě pochází z roku 1787. Tehdy byla využívána při výuce na medicínsko-chirurgickém učilišti, které bylo součástí olomoucké univerzity. V roce 1874 učiliště zaniklo a s ním na čtvrt století zanikla i botanická zahrada.

Roku 1898 v Olomouci vznikl botanický spolek Botanischer Verein in Olmütz, který shromáždil prostředky a roku 1901 zahájil budování současné zahrady. První rostliny do skleníků darovali správci zahrad v Schönbrunnu a v Lednici na Moravě. Spolek měl nakonec asi 600 členů, pořádal přednášky a vydával průvodce zahradou.

Mimořádný podíl budování zahrady měli lékárník Edmund Tuma a městský zahradník Karel Pohl. Zasloužili se o zavedení nejen exotických, ale i prakticky využitelných rostlin aromatických, kulturních a léčivých.

Po odsunu německého obyvatelstva zahrada přešla roku 1948 na město. Od roku 1956 zahrada spolupracuje se zdejšími vysokými školami. Roku 1959 se stala součástí Přírodovědecké fakulty UP, která ji spravuje dodnes.

  Otvírací dny Čas
Duben Po - Pa 8:00 - 16:00
Květen - Září Po - Pa 8:00 - 18:00
Říjen Po - Pa 8:00 - 16:00

* Botanická zahrada je veřejnosti přístupná od dubna do října, denně, mimo sobot, nedělí a státních svátků. V sezóně máme navíc otevřeno také každý první víkend v měsíci.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz