Arboretum Borotín

Borotín, 679 37, Borotín, Tel.: +420 603 148 019, chlup@jevicko.net
Borotín/Příroda - Borotín




V arboretu jsou k vidění ukázky rodinných zahrádek, bonsaje, různé zajímavé dřeviny, rozsáhlé alpinum, bylinková expozice, japonská, čínská i ostatní zahraniční zahrady.

Již tradicí se staly prodejní výstavy, které lákají nejen zahrádkáře, ale i obyčejné obdivovatele květin a zahradních rostlin z širokého okolí. Výstavy se konají pravidelně 6 krát ročně - od března až do prosince. Největší a nejznámější výstava začíná v květnu. Zajímavostí arboreta je i pohyblivý vyřezávaný betlém, který je vystavený v domě u vstupu do arboreta. Betlém zhotovil a stále zdokonaluje pan František Chlup starší. Během výstavních akcí je otevřen pavilon (floristika dle ročního období a na různé téma).

Procházku po areálu arboreta můžete spojit s nákupem rostlin v sousední prodejně.

Borotínské arboretum se začalo budovat počátkem osmdesátých let. Na místě po přestárlém znárodněném sadu vzniká postupně matečnice rostlin v parkové úpravě. Zahradníci JZD zde vybudovali a vysázeli vzorkovnici rostlin, ukázky zahrad, alpina s jezírky, pavilon se střešní zahradou, japonskou, čínskou zahradu apod. To vše sloužilo jako názorná ukázka okrasného materiálu a různých způsobů výsadby. Arboretum se stalo známým a hojně navštěvovaným areálem.

Snad to bylo příčinou, že se o ně hned po revoluci začali zajímat dědicové pozemku. Tato restituce byla velmi nešťastná, nový majitel situaci nezvládl a arboretum opustil. To zůstalo delší dobu bez ošetření a velice utrpělo. Bylo téměř zničeno.

  Otvírací dny Čas
Duben - Říjen Út - Ne 9:00 - 17:00

* Vstupné do arboreta je bezplatné.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz