Větrušické rokle

, Tel.: +420 311 681 713, ceskras@nature.cz
/Příroda - 




Na ploše téměř 25 ha se vysoko nad Vltavou rozprostírá již desítky let chráněná národní přírodní rezervace Větrušické rokle. Na slunných stráních se vyskytuje velké množství teplomilné vegetace, která je společně se skalními puklinami a roklemi skvělým místem pro řadu vzácných živočichů, a tak dohromady tvoří výborně fungující ekosystém. Díky výšce okolo 100 m nad hladinou Vltavy vám tato rezervace kromě jiného nabídne i úchvatný výhled na okolní krajinu.

Se vzdáleností jen kousek od Prahy skýtá návštěva NPR Větrušické rokle řadu výhod v podobě mnoha dalších atraktivních míst, které můžete v okolí navštívit, kupříkladu Malé máslovické muzeum másla. Můžete se také projít okolím zámku Klecany nebo zavítat do Zoo Praha v Troji.

Dostupnost:

  • pěšky – 10 km z Prahy, rezervace se nachází přímo u obce Větrušice
  • na kole – 11 km z Prahy, rezervace se nachází přímo u obce Větrušice
  • autem – 12 km z Prahy, rezervace se nachází přímo u obce Větrušice
  • autobusem – místní a příměstské autobusy, zastávka Větrušice se nachází necelých 500 m od rezervace
  • vlakem – stanice Řež se nachází 1,7 km od rezervace

Chráněné území zde bylo vyhlášeno na jaře roku 1969. Ještě předtím však fungovala tato lokalita jako pastviny, což přispělo k rozmnožení teplomilných rostlin ovšem na počátku 20. století zde byly nevhodně vysazovány borovice černé a akáty, které okolí neprospívají dodnes. Od 90. let 20. století je lokalita národní přírodní rezervací.

Předmět ochrany

Předmětem ochrany jsou skalní stepi a lesostepi a jejich rostlinné společenství s výskytem vzácných živočichů.

Geologie

Skalnatý 100 m nad hladinu Vltavy zvedající se břeh je tvořen převážně spilitem, jehož stáří se odhaduje na asi 600 milionů let př. n. l. Pukliny a úžlabiny jsou místy vyplněny vápencem, místy se zde vyskytují i algonkické břidlice a silicity. Celkový ráz dodal tomuto úbočí vodní tok, který zapříčinil postupnou erozi skály.

Flóra

Skalní podloží prolínající se s vydatnější hlubší hlinitou vrstvou je ideálním prostředím pro výskyt vzácných teplomilných rostlin jako bělozářky liliovité, koniklece lučního českého, tařice skalní a horské, zlatovláska obecného, kukuřičky štětinkaté, kavyla sličného a Ivanova, zlatovláska obecného, třemdavy bílé, zárazy písečné a šupinaté nebo třeba rohatce růžkatého a řady dalších. Stromové patro zastupují akáty, borovice černé, mahalebky obecné a třešně křovité.

Fauna

Teplé prostředí se stalo domovem mnoha chráněných druhů, třeba ještěrky zelené, užovky hladké a z řad motýlů třeba otakárkovi obecnému. Vyskytuje se zde řada běžných drobných savců, tím vzácnějším je pak plšík lískový. Skalní pukliny a blízko rostoucí stromy jsou příhodným hnízdištěm pro výra velkého, kukačku obecnou, datla černého, žlunu zelenou nebo sedmihláska hajního.

Název správy Správa CHKO Český kras
Adresa Karlštejn č.p. 85
Město Karlštejn
PSČ 267 18
Datum vyhlášení 17. dubna 1969
Rozloha území 24,72 ha



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz