Velké Jeřábí jezero (zaniklá národní přírodní rezervace)


/Příroda - 




Pánevní horské rašeliniště leží v nadmořské výšce 921 až 938 metrů. Patří mezi nejcennější taková území v Krušných horách, a to díky bohatosti rostlinných a živočišných druhů a zachování všech vývojových fází rozvodnicového rašeliniště.

Celková výměra rašelinných ploch na zbytcích jezera je 36, respektive 29,9 ha a jejich mocnost kolísá kolem 170 cm. Z části je jezero zarostlé borovicí blatkou, klečí a smrkem, volná místa prorostl mezi četnými tůněmi rašeliník.

Národní přírodní rezervace Velké Jeřábí jezero se rozkládala na ploše 29,9 ha na katastrálním území obce Přebuz na Karlovarsku. Byla vyhlášena v roce 1933 a od 1. července 2012 bylo její území začleněno do NPR Rolavská vrchoviště.

Flóra

U vodních ploch a zarůstajících tůněk rostou mechorosty srpnatka splývavá a rašeliník bodlavý. Jejich silné polštáře zužují vodní plochy a připravují místo pro další fázi vývoje s ostřicí bažinnou atd. Podél rašelinných jezírek rostou v  prstencích a ostrůvcích masožravky rosnatka okrouhlolistá, rosnatka anglická a jejich kříženec rosnatka obvejčitá, která však nevytváří semena. Rašeliníkem později prorůstá klikva bahenní s červenými plody a kyhanka sivolistá s růžovobílými květy.

Fauna

Z velkých savců zde žije třeba jelen lesní a srnec obecný, z malých pak rejsek malý a obecný i hraboš mokřadní. Velké Jeřábí jezero je porostlé větším počtem smrků než okolní rašeliniště, poskytuje proto lepší podmínky pro hnízdění pěnkav, drozdů nebo kosů i datlíků tříprstých. Ze vzácnějších druhů tu žijí poměrně velké populace tetřeva hlušce a tetřívka obecného. Jen jeřáby tu nikdo léta nespatřil.

Název správy  
Adresa  
Město  
PSČ  
Datum vyhlášení a zrušení
4. února 1938 - 1. července 2012
Rozloha území 26,90 ha

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz