Trčkov

, Tel.: +420 494 539 541, orlhory@nature.cz
/Příroda - 




Přirozené smíšené porosty z dřevin místních druhů smrku, buku, klenu a jedle leží v nadmořských výškách 760 až 920 metrů. Nacházejí se na severovýchodním svahu Orlických hor směrem ke státní hranici s Polskem. Celková rozloha národní přírodní rezervace zabírá plochu 67,7 hektarů.

Národní přírodní rezervace Trčkov byla vyhlášena v roce 1982.

Flóra

V lese se nachází chráněné a vzácné druhy bylinného patra, třeba vranec jedlový, plavuň pučivá nebo starček potoční a jiné.

Fauna

Z brouků zde byl nalezen třeba Rhizophagus brancsiki, pralesní relikt a charakteristický indikátor původnosti bukojedlových lesů. Daleko zajímavější, možná i nepříjemně, jsou nálezy nových nepopsaných druhů koutulovitého hmyzu. Ve světě žije asi 700 druhů, z nichž 70 se živí krví savců včetně lidí. Malé, molům podobné mušky mají hnědá křídla pokrytá šupinkami nebo chloupky a jsou aktivní především v noci. Bodavé koutule drží křídla nad tělem, nebodavé je střechovitě skládají. Bodavé druhy přenášejí řadu chorob, například leishmaniózu způsobenou přenášeným prvokem. U nás a na Slovensku zatím tato choroba nebyla zjištěna.

Z plazů se tu daří zmiji obecné i užovce obojkové. Z ptáků je to např. sýc rousný, křivka obecná, kos horský, střízlík obecný nebo budníček zelený. Žije tu vcelku početná populace jelena evropského.

Název správy Správa CHKO Orlické hory a KS Hradec Králové
Adresa Dobrovského 332
Město Rychnov nad Kněžnou
PSČ 516 01
Datum vyhlášení 1. července 1982
Rozloha území 65,13 ha

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz