Slanisko u Nesytu

, Tel.: +420 547 427 640, palava@nature.cz
/Příroda - 




Kdysi sloužilo území rezervace západně od rybníka Nesyt jako pastvina, což některým zdejším druhům prospívalo. Část byla před druhou světovou válkou rozorána na pole, ale jako neúrodné bylo brzy opuštěno.

Rezervace patří mezi tzv. řízené, u nichž je třeba se o místo starat, aby nezaniklo. K ochraně vodomilných druhů byla na slanisku vyrytá zvodnělá rýha, další plochy se kosí a experimentuje se s pasením skotu.

Chráněné území o rozloze 6,76 ha bylo vyhlášeno v roce 1961 a leží v katastrálním území Sedlec u Mikulova v nadmořské výšce 176 m. Předmětem ochrany je slanomilná květena a zvířena, včetně několika zvláště chráněných druhů.

Geologie

Geologický podklad tvoří holocenní písčitohlinité sedimenty, které jsou obohaceny o rozpustné minerální soli (sírany a chloridy) vyluhované z málo propustných neogenních jílů, které současně představují nepropustný podklad holocenních sedimentů v lokalitě. Půdy jsou bohaté na ionty lehce rozpustných solí, na jaře bývají zamokřené, v létě naopak vysychají a obsah solí se postupně zvyšuje.

Flóra

Podle údajů z let 1993 až 2004 tu žije 284 taxonů rostlin, zvlášť chráněných je 15 druhů. Patří sem třeba hadí mord maloúborný, hvězdnice slanistá a jitrocel přímořský. Zvláštní případ je bařička přímořská, nalezená v roce 2000. Jinde v ČR se nevyskytuje a zde byly spatřeny pouze tři exempláře. Je možné, že ji sem někdo vysadil úmyslně.

Fauna

Kromě živočichů, kteří se na jižní Moravě vyskytují běžně, tu žijí u nás vzácní slanomilní bezobratlí. Ochranářům se podařilo najít šest velmi ohrožených druhů motýlů, například makadlovky, obalečíky, chobotníčka slaništního a pouzdrovníčka Coleophora halophilella. Z pavouků se na slanomilných trávnících daří zoře náramkové a slíďáku slaništnímu, k vidění je i běžník trávový a zápředník rybniční. Z dravých brouků zde žijí dva druhy slanomilných střevlíčků, další dva vymizeli po melioracích v 70. letech 20. století. Slanomilnou vegetaci lze spatřit také na nedalekém fotbalovém hřišti na levém břehu potoka Včelínek, který lokalitu rozděluje na poloviny, a u rybníka Výtopy poblíž východního břehu Nesytu.

Název správy Správa CHKO Pálava a Krajské středisko Brno
Adresa Kotlářská 51
Město Brno
PSČ 602 00
Datum vyhlášení 4. října 1961
Rozloha území 16,67 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz