Pulčín – Hradisko

, Tel.: +420 571 654 293, beskydy@nature.cz
/Příroda - 




Rezervaci tvoří drobné i rozsáhlé skalní stěny, bloky, kamenná moře i sutě. Vrcholovou část Hradisko (773 m n. m.) představuje pískovcová plošina o délce 150 m a šířce 80 m, která je rozrušená puklinami a obklopená skalním věncem. Část lesních porostů má zachovanou přirozenou druhovou skladbu.

Na nejvyšší skupině skal Zámčisko je vyhlídka s vrcholovou knihou. Jižně od vrcholu se nachází skalní město Izby s bizarními tvary a jeskyněmi v pseudokrasových puklinách. Největší je rozsedlinová jeskyně Pod Kazatelnou I. Ta je dlouhá 42 metrů. Blízká jeskyně Pod Kazatelnou II má 15 metrů délky. Nad skaliskem Pět kostelů je další asi 25 metrů dlouhá jeskyně Hliněná a pod skalním kaňonem Ancona se nachází 6metrová jeskyně Lízinka.

Skalní město je přístupné po modré turistické značce z Lidečka a po červené z Pulčína, kde se nachází v budově bývalé základní školy Informační centrum Českého svazu ochránců přírody.

Na okraji rezervace, na protějším svahu Pulčínských skal, je legální tábořiště se sociálním zařízením, dřevěnými přístřešky a informačním panelem naučné stezky Javorníky - západ. Na připravené ploše lze stanovat a rozdělávat oheň, nedaleko je studánka s pitnou vodou.

Původně byly od roku 1966 chráněny jen Pulčínské skály o výměře 4 hektary. Dnešní státní přírodní rezervace Pulčín – Hradisko o ploše 70 hektarů byla vyhlášena v roce 1989. Součástí rezervace je archeologická lokalita se sídlištěm lidu popelnicových polí. Nálezy pochází z doby bronzové, kultury lužické, laténské a slovanské.

Ve středověku stával na Zámčisku malý skalní hrad Pulčín. Roku 1446 patřil hrad rodu Cimburků. Už počátkem 16. století byl pobořen a dále se připomíná jako pustý. Jeho posádka totiž přestala pocestné chránit, ale naopak přepadat a okrádat.

Flóra

Hlavními dřevinami jsou buk lesní s jedlí bělokorou s jednotlivými duby, javory kleny a jasany ztepilými. Nejstarší lesní části jsou 170 až 90 let staré. V balvanitých a suťových polích rostou zakrslé formy buku, na skalních blocích přežívá jen borovice lesní a jeřáb ptačí.

Fauna

Poslední průzkumy zoologů zde prokázaly výskyt 105 druhů obratlovců, převážně typicky lesních. Ve starších porostech žijí strakapoud bělohřbetý a malý, datel černý, krutihlav obecný, čáp černý, jeřábek lesní, krkavec velký a mnoho dalších včetně větších savčích dravců a letounů.

Název správy Správa CHKO Beskydy
Adresa Nádražní 36
Město Rožnov pod Radhoštěm
PSČ 756 61
Datum vyhlášení 30. května 1966
Rozloha území 72,73 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz