Pochvalovská stráň

, Tel.: +420 313 251 180, krivoklat@nature.cz
/Příroda - 




Území rezervace leží na okraji jedné z plošin, ze které se skládá celá oblast Džbánu, a na svahu, který z plošiny spadá k západu. Nejvyšší částí je téměř horizontální okraj plošiny v nadmořských výškách 472 až 489 metrů. Končí odlučnou linií sesuvů, pod níž je téměř svislá, až přes 20 metrů vysoká stěna tvořená opukami. Úpatí této stěny je do různé výšky zakryto lemem mohutných sesuvů, které jsou stále aktivní. Svědčí o tom například šavlovitý růst většiny stromů.

Rezervace má protáhlý tvar severozápadní orientace, je dlouhá přibližně 1800 metrů a v nejužším místě široká 85 metrů. Geomorfologicky jde o výraznou hranu asymetrického údolí Pochvalovského potoka, které trvale modelují sesuvy písčitých slínovců, čímž se obnovují přirozené skalní výchozy.

Stopy po prehistorickém osídlení jsou nedaleko při západní hranici rezervace. Nacházelo se zde slovanské hradiště Dřevíč s patrnými zbytky valů a základů staveb.

Do rezervace nevedou žádné turisticky značené cesty, a je proto veřejnosti nepřístupná. Nedaleko hranice rezervace se nachází lesní cesta z Pochvalova.

První zmínku o území významném pro ochranu uvádí v roce 1950 V. Ložek, který zde objevil medvědici lékařskou. Důkladnější průzkum provedl v letech 1959, 1969 a 1970 J. Houda. Roku 1981 zpracovala M. Molíková zdejší botanickou inventarizaci a Z. Hokr v roce 1992 provedl geologický inventarizační průzkum.

Rozhodnutí o chráněném území vydal Okresní národní výbor v Rakovníku dne 24. února 1989. Roku 1992 bylo území převedeno do kategorie národní přírodní památka Pochválovská stráň – Malý a Velký Štít. V roce 2000 území získalo statut národní přírodní rezervace.

Flóra

Původní vegetací byly velmi pravděpodobně teplomilné doubravy. Alespoň podle řady indikačních bylin v lemech lesa a na světlinách. K nim patří například oman vrbolistý, kakost krvavý, medovník meduňkolistý, mochna bílá, jetel horský a mnoho dalších.

Nejcennější část tvoří velmi strmé až kolmé opukové stěny s jílovým podkladem. Na jejich horních hranách a teráskách se v polštářovitých koloniích vyskytuje medvědice lékařská. Izolovaně porůstá také u hrany svahu a na skalní stěně.

Fauna

Lokalitu si cení malakologové, tedy specialisté na měkkýše. Prosperuje tu bohaté lesní společenství měkkýšů charakteristické pro okrajové hrany opukové tabule Džbán. Dominantním druhem je Helicodonta obvoluta a lze zde nalézt další typické lesní druhy, jako je třeba Sphyradium doliolum, Aegopinella pura, Isognomostoma isognomostomos či Macrogastra plicatula.

Na opukových stěnách se vyskytuje charakteristické společenstvo se závornatkami Laciniaria plicata a Clausilia dubia.

Název správy Správa CHKO Křivoklátsko
Adresa Zbečno č. p. 5
Město Zbečno
PSČ 270 24
Datum vyhlášení 1. června 1989
Rozloha území 24,30 ha

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz