Malý a Velký štít

, Tel.: +420 313 251 180, krivoklat@nature.cz
/Příroda - 




Území rezervace se nachází v nadmořských výškách 420 až 460 metrů na prosluněných jihozápadních svazích vinařického údolí.

Veřejnost má vstup do chráněného území povolený podél lesní cesty nad opukovým srázem. Nejbližší turistická stezka je zeleně značená a spojuje mimo jiné obec Žerotín se zříceninou hradu a zbytky hradiště Dřevíč. Na zmíněnou lesní cestu se odbočuje vpravo za upravenou studánkou Čertovka s pitnou vodou.

Národní přírodní rezervace byla vyhlášena 1. října 1989 na ploše 8,61 hektarů.

Národní přírodní rezervace byla vyhlášena 1. října 1989 na ploše 8,61 hektarů.

Geologie

Podloží rezervace tvoří prvohorní permské usazeniny s překryvem sedimentů druhohorní křídové pánve s opukami, jílovci a pískovci. Opuky spadají do vinařického údolí kolmou stěnou ústící do mírnějšího svahu se zřícenými bloky a sutí.

Flóra

Podrost teplomilných doubrav pod opukovým srázem tvoří mimo jiné hvězdnice a chrpa chlumní, okrotice bílá, dřín jarní, lilie zlatohlávek, medovník velkokvětý a vemeník dvoulistý.
Zvláště chráněný je například zimostrázek alpský.

V teplomilné suťové doubravě rostou 20 až 100 cm vysoké keře ohrožené medvědice lékařské s červenými plody, které jsou podobné brusinkám. Léčivé přípravky z ní působí močopudně a dezinfikují močové cesty. Medvědice lékařská se používá také při zánětech ledvin, močového měchýře, při ledvinových nebo žlučníkových kamenech a dně. Je velmi odolná proti suchu, protože kořeny spouští až do metrové hloubky.

Fauna

Žije tu drobný motýl vřetenuška obecná s černými předními a zadními červenými křídly. Černý pár křídel má každý po šesti červených skvrnách. Vřetenušky často sedávají ve skupinkách na jednom květu a společně přelétávají na další s čerstvým nektarem. Nápadným zbarvením varují predátory před svými záhlavními jedovými žlázami s kyanovodíkem a histaminem. Před učenlivými ptáky jsou poměrně bezpeční, každý je totiž sežere nejvýše jednou, směs je pro ně zvláště nechutná a jedovatá.

Název správy Správa CHKO Křivoklátsko
Adresa Zbečno č. p. 5
Město Zbečno
PSČ 270 24
Datum vyhlášení 1. října 1989
Rozloha území 8,61 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz