Lednické rybníky

, Tel.: +420 519 510 585, palava@nature.cz
/Příroda - 




Národní přírodní rezervace Lednické rybníky se nachází v okrese Břeclav v nadmořské výšce od 160 do 175 metrů. Rezervace leží na území chráněné krajinné oblasti Pálava.

Národní přírodní rezervace Lednické rybníky byla vyhlášena 9. ledna 1953.

Předmět ochrany

Úkolem rezervace je chránit jeden z nejstarších rybničných komplexů na Moravě.

Flóra

V rezervaci se nachází velké množství ohrožených rostlin, mezi nimi například šmel okoličnatý, lakušník Rionův, lakušník Baudotův nebo prustka obecná. Na východním břehu Nesytu lze spatřit dokonce i slanomilné rostliny, jako je solenka Valerandova a blešník úplavičný. Prostory mezi rybníky jsou vyplněny pásmy vrb a topolů a také rákosinami, které zasahují i do rybníků.

Fauna

V oblasti fauny se Lednické rybníky řadí mezi nejvýznamnější území v České republice, vyskytují se tu totiž rozmanité druhy a také spousta ohrožených a chráněných živočichů. Lednické rybníky patří do chráněné krajinné oblasti Pálava, ve které bylo napočítáno 203 druhů živočichů, které jsou zvláště chráněné. Mezi nimi je například i vzácná bezkřídlá kobylka sága, která dorůstá do velikosti až 11 centimetrů.

Rezervace je také významnou ptačí oblastí, hnízdí zde například orel mořský, včelojed lesní, strakapoud jižní, strakapoud prostřední a pěnice vlašská.

Název správy Správa CHKO Pálava a Krajské středisko Brno
Adresa Kotlářská 51
Město Brno
PSČ 602 00
Datum vyhlášení 9. ledna 1953
Rozloha území 552,53 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz