Bukačka

, Tel.: +420 494 539 541, orlhory@nature.cz
/Příroda - 




Bukačce se občas přezdívá botanická zahrada Orlických hor, a to kvůli velkému množství druhů rostlin, které tu rostou. Rezervace leží v chráněné krajinné oblasti Orlické hory.

V okolí Bukačky je řada míst, která rovněž stojí za návštěvu. V zimě můžete využít nedaleký ski areál v Deštném, v létě zase přijde vhod cyklotrasa po hřebeni Orlických hor. Občerstvit se pak můžete ve slavné Masarykově chatě, která nabízí i ubytování.

Národní přírodní rezervace Bukačka byla vyhlášena 5. května 1954 za účelem ochrany původního bukového lesa.

Flóra

V rezervaci Bukačka bylo napočítáno celkem 294 různých druhů vyšších rostlin, z toho 23 chráněných. Rostou tu například běloprstka horská, bledule jarní, oměj pestrý, oměj šalamounek, prha arnika, prstnatec májový, rosnatka okrouhlolistá, rozchodník huňatý nebo svízel sudetský. Své zástupce tu mají i houby, z těch zajímavých se tu vyskytuje čapulka bahenní.

Stromové patro reprezentuje pralesovitá bukosmrčina s javorem klenem a jeřábem ptačím. Buk lesní se tu vyskytuje i v nadmořské výšce větší než 1000 metrů.

Fauna

Z řad živočichů se tu objevují čolek horský, ještěrka živorodá, slepýš křehký, zmije obecná, kulíšek nejmenší nebo datel černý. Savce zastupují rejsek horský a plšík lískový.

Název správy Správa CHKO Orlické hory a KS Hradec Králové
Adresa Dobrovského 332
Město Rychnov nad Kněžnou
PSČ 516 01
Datum vyhlášení 5. května 1954
Rozloha území 50,72 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz