Brouskův mlýn

, Tel.: +420 386 110 711, blanles@nature.cz
/Příroda - 




Brouskův mlýn je národní přírodní rezervace, která poskytuje ochranu vodním, mokřadním a lučním společenstvím, ať už patří do říše rostlin, či živočichů. Většině plochy kolem Brouskova mlýna dominuje nelesní pestrá mozaika vlhkomilných organismů. Ostřicovomechové louky jsou vázané na vývěry artézských vod.

Rezervace se rozkládá v okrese České Budějovice na katastrálních územích Dvorec u Třebče, Hluboká u Borovan a Jílovice u Trhových Svinů.

NPR Brouskův mlýn byla vyhlášena 30. prosince 1991 pod č. j. 103/454 na výměře 138 hektarů.

Dříve se niva Stropnice využívala jako pastviny, stelivové louky, zdroj rákosu a vrbového proutí u podmáčených lesů. Část pozemků odvodňoval systém povrchových stružek a od středověku na toku vznikala soustava mlýnů.

Konec kosení, pastvy a rekultivace toku Stropnice nad rezervací způsobila její častější záplavy a zanášení živin do dříve chudých půd. Koryto zanášely naplaveniny a dříve pestrá společenstva ustupovala tlaku travin. V letech 1997 a 1998 proto bylo šetrně pročištěno koryto mezi Peškovým mlýnem a lokalitou U Koudelů. Už od počátku 90. let minulého ochrana přírody v nejcennějších částech rezervace obnovila kosení a odstraňování náletů a výmladků dřevin.

Předmět ochrany

Předmětem ochrany v národní přírodní rezervaci celoročně bohaté na vodu je přirozeně meandrující tok řeky Stropnice s částečně zachovanou nivou, vyplněnou pestrou mozaikou vodních, pobřežních a rašelinných, většinou nelesních společenstev, s výskytem ohrožených a chráněných rostlinných i zvířecích druhů.

Flóra

V chráněném území je zjištěno 150 druhů vyšších rostlin, z toho 23 druhů je zákonem chráněných. Roste tu například kosatec sibiřský, tolije bahenní a suchopýrek alpský. U několika rašelinných tůněk byl nalezen i evropsky chráněný mech srpnatka fermežová a z nedaleké lokality Žemlička sem byla přenesena rosnatka anglická.

Na zaplavovaných bezkolencových loukách rostou nízké keříky vrby rozmarýnolisté i tavolníku vrbolistého. Tavolník je jedinou živnou rostlinou pro housenky vzácného motýla bělopáska tavolníkového.

Fauna

Rezervace je hnízdní a potravní biotop 65 druhů ptáků včetně chřástala vodního a kropenatého i slavíka modráčka. Daří se tu vydře říční, mihuli potoční, řadě obojživelníků i zmiji obecné.

Název správy NPR Brouskův mlýn
Adresa Nám. Přemysla Otakara II. č. p. 34
Město České Budějovice
PSČ 370 01
Datum vyhlášení 30. prosince 1991
Rozloha území 138,20 ha

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz