Novozámecký rybník

471 01, Zahrádky
Zahrádky/Příroda - Zahrádky


Popis místa
Novozámecký rybník se nachází východně od Zahrádek, asi 7 km jižně od České Lípy. Jedná se o vůbec největší plochu porostlou rákosem v Česku a hladinu zdobí i lekníny a stulíky. Rybník je nyní mělký s maximální hloubkou 2 m.

471 01, Zahrádky
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Vodní plocha Novozámeckého rybníku neustále klesá, původně měl tento rybník daleko větší rozměry. V době založení císařem Karlem IV. v druhé polovině 14.století byla jeho velikost téměř srovnatelná s Velkým rybníkem u Doks, dnes známým jako Máchovo Jezero. Jeho hladina dosahovala až k Jestřebí a prakticky všude, kde se dnes rozkládají rozsáhlé rákosové porosty, býval původní rybník.

Českolipsko samé bylo v historií uznávanou rybníkářskou oblastí s mnoholetou tradicí.

Zdejší rybníky měly svůj nezastupitelný význam v celém ekosystému a vodním hospodařstvím. Regulovaly přirozenou cestou tok mnoha vodních zdrojů, na jejich březích nacházelo úkryt a možnost hnízdění velké množství vodního ptactva a dalších živočichů. Není divu, že Novozámecký rybník, byl v roce 1933 bylo místo chráněno jako ornitologická rezervace a od roku 1991 je území rybníka zapsáno do seznamu mezinárodně významných mokřadů v rámci tzv. Ramsarské úmluvy.

Rybníkem od východu na západ protéká Robečský potok, nazývaný na přítoku také Mlýnský potok. Jižně od rybníku se stékají Bobří a Dolský potok, jejichž krátký společný tok nese podle zdroje jméno buď Bobří nebo Dolský potok.

Typ Rybník
Rozloha 55,1 ha
Objem 1,29 mil m³
Maximální hloubka 2 m
Nadmořská výška  
Přítok vody Robečský potok
Odtok vody Robečský potok (Bobří potok)


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz