Starý zámek Košetice

394 22, Košetice
Košetice/Památky - Košetice


Popis místa
Obec Košetice leží 16 km západně od Humpolce. Nachází se zde Nový a Starý zámek. Stárý zámek je dvoukřídlá barokní budova k níž přiléhá komplex budov bývalého dvora a západně leží také nevelký park. V současnosti je zámek opuštěný a pro veřejnost je nepřístupný.

394 22, Košetice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek, dnes nazývaný Starý, byl postaven na základech starší tvrze na konci 16. století. Několika úpravami získal do dnešních dob dochované barokní jádro. Fasáda nese prvky historizujících slohů a také secese z počátku 20. století.

Dnes je Starý zámek stojící nedaleko centra obce opuštěný a pomalu chátrá. Veřejnosti je nepřístupný.

První tvrz stála v Košeticích už na konci 14. století. Na konci 16. století přestavěl tehdejší majitel panství Mikuláš Beřkovský ze Šebířova, v pořadí již třetí tvrz na renesanční budovu z níž zůstaly v dnešním zámku zachovány některé zdi.

Další přestavbu renesančního objektu měl v druhé polovině 17. století na svědomí Karel Paris z Lodronu. Po častém střídání majitelů zakoupil budovu Josef Jaroslav Věžník a nechali ji přestavět na jednopatrový dvoukřídlý barokní zámek. Po jeho smrti se majitelé opět často střídali.

V roce 1787 koupil Košetice Antonín Mořic z Böhmu, který dal zámek v roce 1790 opravit. V polovině 19. století jej koupil Josef Stangler, který rozprodal velkou část kdysi rozsáhlého parku. V roce 1910 se stal novým majitel politik Karel Prášek, jež zrekonstruoval zámek v duchu historizujících slohů a také secese. Po zestátnění v roce 1949 sem byla umístěna nejprve základní škola a později škola mateřská. Nyní je zámek opuštěný, chátrá a je veřejnosti nepřístupný.

Nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz