Hraniční zámek

Hlohovec, 691 43, Hlohovec, Tel.: +420 519 354 354, info@hranicnizamecek.cz
Hlohovec/Památky - Hlohovec


Popis místa
Hraniční zámeček, který se nachází v Lednicko-Valtického areálu najdete asi 4 km severně od Valtic na modré turistické trase, spojující Valtice s Mikulovem. Funguje v něm luxusní hotel s restaurací. Hraniční zámeček byl postaven jako letní sídlo pro panstvo, které sem přijíždělo hlavně v létě. byl pojmenován podle hranice mezi Markrabstvím moravským a Dolními Rakousy, která procházela jeho středem. Na fasádě se dodnes skví německý nápis: „Mezi Rakouskem a Moravou“. Jedná se o jednopatrovou budova se třemi pavilony. Turisté se tu mohou výborně najíst a napít.

Hlohovec, 691 43, Hlohovec
Telefon: +420 519 354 354
E-mail: info@hranicnizamecek.cz
Web: http://www.hranicnizamecek.cz

Naplánovat trasu

Stavbu si nechal zhotovit Jan I. Josef z Lichtenštejna. Plány k projektu zámku vypracoval zednický mistr Karel Schlepa. Samotná stavba zámku probíhala v letech 1816 - 1827.

Pozemky, na nichž byl postaven zámek původně náležely k Moravě, ale přibližně v době výstavby zámku došlo k posuvu zemské hranice mezi Moravou a Dolními Rakousy do středu zámku. Tuto pozdější hranici dokumentuje nápis „Zwischen Österreich und Mähren“ na jeho průčelí. Tuto hranici tvořil potok protékající dvoranou zámečku.

Zámeček byl zbudován na močálovité půdě, která musela být nejdříve zpevněna dřevěnými piloty a rošty, na které pak byly položeny základy objektu. Celkové náklady na vybudování zámku činily na 70 573 zl. Poté co byl zámek v roce 1945 zkonfiskován, sloužil jako ornitologická stanice.

Roku 1995 proběhla jeho rozsáhlá rekonstrukce. V současné době se v zámku nachází hotel a restaurace.

Klasicistní stavba byla postavena v letech 1816 až 1819 na hranici mezi Markrabstvím moravským a Dolním Rakouskem. Středem zámečku jako symbol hranice protéká potůček. Tuto hranici připomíná také nápis „Zwischen österreich und Mähren“ na fasádě budovy.
 
Zámeček byl zbudován na močálovité půdě, která musela být nejdříve zpevněna dřevěnými piloty a rošty, na které pak byly položeny základy objektu.

 

Plány vypracoval zednický mistr Karel Schlepa. Kámen pro budovu byl lámán i v Archlebovském lomu. Na stavbě pracovali mikulovský kamenický mistr Schebesta, lednický zámečník Petr Schmidl, valtický zámečník mistr Jan Speitel, pozlačovač Antonín Pölt, vídeňský malíř Lichner a sklenářské práce obstarávala Terezie Hubertová. Celkem stálo vybudování Hraničního zámku 70 573 zl.
 
I z dálky je dobře vidět skupinu tří sálů stojících na dlouhé přízemní budově. Větší, prostřední sál, je zdůrazněn s výstupkem s tříosou toskánskou lodžií, boční altány mají jen velká francouzská okna s dvojicemi vložených toskánských sloupů. Tato stavba je komponována jen jako architektonická kulisa uprostřed monumentálního přírodního prostředí.

Zámek funguje jako hotel a restaurace, interiéry jsou přístupné hostům.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz